Stumpf András: Magyar Péterben látják az esélyt a rezsim megbuktatására

HírKlikk 2024. augusztus 5. 07:45 2024. aug. 5. 07:45

Magyar Pétert és pártját azért támogatja sok ember, mert a Tisza – jövendő – profiljától függetlenül végre van egy olyan párt, amely véget vethet az Orbán-rendszernek. Ha nem követ el nagyobb hibát, tovább növelheti befolyását és – elvileg – 2026-ban megbuktathatja a fennálló rezsimet. Félő azonban, hogy a Fidesz a ma érvényes szabályok, a jelenlegi választási törvény megváltoztatásával keresztülhúzhatja ezeket a számításokat. Erről beszélgetett a KlikkTV Tíz című műsorában Stumpf Andrással, a Heti Válasz publicistájával Bolgár György.

Stumpf szerint egyfajta „törzsi szellem” fűzi össze Magyar híveit – ugyanúgy, mint Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc rajongóit. Magyar, aki a Fidesz 2002-es bukása után szocializálódott, jól megismerte a párt módszereit és hasznosítja azokat. Fontos, hogy követelései többnyire azonosak azokkal, amelyeket a többi ellenzéki párt már régen képvisel, de ott nem találtak visszhangra. Magyarban azonban esélyt látnak az emberek e célok elérésére, ezért követik.

Hogy hová tart az új párt, milyen arculata lesz, az még mindig kiismerhetetlen, hiszen nem tudni, támadásuk fő célpontja Rogán Antal vagy Orbán Viktor és azt sem, kik, milyen emberek alakítják majd a Tisza Párt politikáját. Az eddigi döntések az idő kényszere alatt születtek, nem volt mód program kidolgozására. Így például Magyar előre nem is beszélte meg Tarr Zoltánnal – a fellépése miatt állami munkahelyéről eltávolított református lelkésszel –, hogy jelöli Európa-parlamenti képviselőnek.

Annyi tény, hogy Magyar és a rendezvényeit szervező Radnai Márk kevés pénzből tudta megteremteni a Facebookon élőben közvetített országjárást és mindenütt, ahol Magyar beszélt, fellépése után megnőtt mozgalmának támogatása.  

Bár Magyar ígéretei, hogy egy hangfelvétellel megbuktatja Rogánt s a rendszert, nem váltak valóra, de tábora ennek ellenére mellette marad. A nemrég történt botránya, amikor biztonsági őr vezette ki egy szórakozóhelyről, elidegenítette az idősebb szavazókat, de a fiatalokat nem.

A Fidesz mindent megtesz lejáratására, de eddig kevés sikerrel. Magyar volt feleségének, Varga Juditnak nyilván kikényszerített tévés szereplése (amelynél nem volt tekintettel gyermekeikre) semmi érdemi eredményt nem hozott, sőt inkább kudarcot: a volt igazságügyi miniszter nem tudta megerősíteni az állítást, hogy volt férje bántalmazta.

A kérdésre, milyen jövő várhat a Tisza Pártra és milyen esélyei lehetnek a 2026-os választásokon, Stumpf András azt mondta: „Magyarékat azért támogatja sok ember, mert a Tisza – jövendő – profiljától függetlenül, végre van egy olyan párt, amely véget vethet az Orbán-rendszernek.” Így – elvileg – a ma érvényes választási szabályok keretében van esélyük, ám a Fidesznek lehetősége van, hogy törvények, rendelkezések megváltoztatásával ezt megakadályozza – amint legutóbb is ilyen módszerrel próbálkozott a fővárosi választásokon.

A publicista szólt arról is, hogy a helyzet ellenére, Orbán Viktor lényegében nem foglalkozik az ország ügyeivel. Igen hosszú tusványosi beszédében a hazai ügyeknek szinte semmi hely nem jutott, holott bőven lenne miről beszélni, ám a kormányfő nagy világpolitikai változásokat vizionál.

A KlikkTV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom