Sulyok Tamás döntött, Szijjártó előterjesztésére nagykövet lett Fürjes Balázs

HírKlikk 2024. október 15. 12:30 2024. okt. 15. 12:30

Jóval a döntések megszületése után, hétfőn este jelentek meg a köztársasági elnök határozatai.

Sulyok Tamás államfő minden esetben a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére, Szijjártó Péter ellenjegyzésével hozta meg döntéseit – írja a 24.hu.

Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet bízta meg Magyarország varsói nagykövetségének vezetésével. A poszt azt követően ürült meg, hogy Sulyok Tamás felmentette Kovács Orsolyát, akinek a hvg.hu szerint az ukrajnai háború magyar megítélése miatt megnehezedett a helyzete. Íjgyártó István régi karrierdiplomata. Legutóbb, 2018-2023 között éppen Ukrajnában volt nagykövet, a kijevi külképviselet éléről tavaly nyáron tért haza.

Sulyok Tamás rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott Hlinka Péternek, Herold Viktornak, Csige Gábornak.

Balajthy Henrietta rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett, ahogy Fürjes Balázs is. Az államfő döntése esetében határozott időre szól, a rang addig jár neki, amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó és egyéni teljes jogú tagja. Fürjes Balázs szinte napra pontosan egy éve lett a NOB állandó tagja.

A kormányfő – szintén Szijjártó Péter javaslatára – tavasszal még a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárává nevezte ki Balajthy Henriettát. Bunford Zsolt távozása óta felel a biztonságpolitikáért. Régóta a minisztériumban dolgozik, volt már Kelet-Afrikáért, az Egyesült Királyságért és Írországért felelős referens, titkárságvezető-helyettes, államtitkári kabinetfőnök, de beosztott diplomata is  Magyarország Állandó NATO Képviseletén.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom