Sulyok Tamás válaszára vár Karsai Dániel

HírKlikk 2024. május 12. 09:55 2024. máj. 12. 09:55

Az új köztársasági elnöktől is azt kérte a gyógyíthatatlan beteg dr. Karsai Dániel, mint az elődjétől Novák Katalintól: részesítse kegyelemben azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Arra kérte, hogy tegyen erről nyilvános nyilatkozatot Sulyok Tamás. 

Levélben fordult a gyógyíthatatlan ALS beteg Karsai Dániel a köztársasági elnökhöz. Arra kérte Sulyok Tamást, hogy folytassák azt a beszélgetést, amit még Novák Katalin volt államfővel idén januárjában kezdett a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatáról.

Az alkotmányjogász most arra vár, hogy választ kapjon kérésére. 

„Azt kérem Öntől, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve” – írta közösségi oldalán.

Azért, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javasolta, hogy az államfő állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené őt az egyedi ügyek elbírálásában.  

Karsai Dániel úgy vélte, hogy az általa javasolt vállalások, ha tökéletes és végleges megoldást nem is kínálnak az életvégi döntések meghozatalához való jog kapcsán, jelen jogszabályi környezetben jelentős előrelépést jelentenének.

„Mivel a köztársasági elnöki kegyelem ilyen típusú gyakorlása morálisan teljesen indokolt, kiváló lehetőség lenne a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is” – hívta fel az alkotmányjogász Sulyok figyelmét a kínálkozó lehetőségre.

Forrás: Facebook


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom