Svájcban vannak a világ legdrágább iskolái

HírKlikk 2023. november 1. 18:20 2023. nov. 1. 18:20

Jól látható trend, hogy egyre több szülő gondolkodik úgy, hogy magániskolába iratja a gyerekét – írja korábbi kutatásai alapján a Pénzcentrum.  A világ legdrágább iskolái Svájcban vannak, van ahol 56 millió forintba kerül egy tanév. Cserébe király sarjakkal, a vezető elit gyermekeivel járhat egy osztályba az a diák, akinek a szülei képesek megfizetni a tandíjat.

A verseny idehaza és a nyugati világban is hatalmas, egymás után nyitják a különböző speciális, és exkluzív intézményeket, ahol komoly pénzeket kérnek el a szülőktől. „Ha a hazai oktatás így marad, nem változik, akkor „rá fog rohadni” az országra vagy az iskola átalakul szociális intézménnyé" – mondta el a Pénzcentrumnak Halácsy Péter, a Prezi és a Budapest School alapítója. Greskovits György, a Milestone Institute alapítója szerint viszont reményteli fejlemény az elmúlt évekhez képest, hogy az erősen fragmentált pedagógustársadalom most kezd összeforrni és egységesen kiállni egy közös cél érdekében. 

A Pénzcentrum ismertette a legdrágább oktatási intézmények élmezőnyét. A lista 5. helyezettje a Leysin Amerikai Iskola: a svájci Alpokban megbújó iskolába 7 és 18 éves koruk között járhatnak a gyerekek, 110 ezer dollárba azaz 39 millió forintba kerül egy év. A negyedik helyezet Aiglon Collage-ban nagyjából 12 tanuló van egy osztályban, és átlagban 5 diákra jut egy tanár. Fő célja a test és az elme összhangjának megteremtése fiatal korban, ennek érdekében több mint 60 féle tanórán kívüli tevékenységet kínál a diákoknak. a tandíj 123 ezer dollár évente, ami 44,5 millió forint.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyére felfért Institut auf dem Rosenberg-et 1889-ben alapították, ezzel kiérdemelte a legrégebbi magániskola megtisztelő címét. Itt minden második diákra jut egy tanár, összesen 230 tanulóval indul el az év ami 134 ezer dollárba – 48,4 millió forintba – kerül.

Az „ezüstérmes” College Alpin Beau Soleil-ba 50 különböző ország diákjai gyűlnek össze, az egyik legjobb iskolának tartják. Európai hercegek és hercegnők egész sora járt ide, 143 ezer dollár egy év, 51,7 millió forint. A világ legdrágább iskolája az Institut Le Rosey: ide a világ vezető elitjének gyermekeit veszik csak fel. Négy tanár jut négy diákra, korábbi tanulói közé tartozik II. Fuad egyiptomi király, II. Albert belga király, Marie Chantal görög hercegnő, Rainier herceg és az iráni sah. Az ár évi 157 ezer dollár, 56 millió forint.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom