Svéd király, magyar uralkodó

Dr. Dávid Ferenc       2021. május 17. 20:15 2021. máj. 17. 20:15

Még a svéd király is azt mondja, Svédország elesett. Egy nagy mintás, az egész társadalmon végzett kísérletet vitt végbe Svédország azzal, hogy a koronavírus-járvány kitörésére tavaly nem a teljes korlátozással felelt, hanem a nyájimmunitásban bízott – mondta Bugnyár Zoltán, a HírTV svédországi tudósítója a Globál című műsorban. A nyájimmunitás azonban eddig nem alakult ki és ezt be is ismerték – emelte ki az újságíró. Bugnyár Zoltán arról is beszélt, hogy a svédek oltási hajlandósága Európában az egyik legmagasabb, jóval az uniós átlag felett jár. Azonban az országban nincs elég oltóanyag és ezért is látható a statisztikai adatokon, hogy a beoltottak száma lakosságarányosan csak alig egy százalékkal lépi túl az uniós átlagot. Svédországban jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcináját használják teljes körűen, az AstraZeneca oltóanyagát csak a 65 év felettiek kaphatják. (HírTv)

Svédország (hivatalosan Svéd Királyság)

lakosság száma:                                                                                       10,2 millió   fő

aktív fertőzöttek és gyógyultak száma:                                                       1.022.851 fő

elhunytak száma:                                                                                             14.275 fő

átoltottsági arány a lakosság százalékában:                                                      31 %

 

Magyarország (nem hivatalosan Magyar Köztársaság)

lakosság száma:                                                                                         9,7 millió fő

aktív fertőzöttek és gyógyultak száma:                                                        769.360 fő

elhunytak száma:                                                                                           29.213 fő

átoltottsági arány a lakosság százalékában:                                                  47 % 

Svédországban kizárólag olyan pandémia elleni szereket alkalmaznak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bevizsgált és elfogadott, míg Magyarországon az „örök és megbonthatatlan” kínai-magyar illetve orosz-magyar barátság jegyében kontinentális engedély nélküli anyagokkal is vakcinálnak. Ennek megfelelően, nálunk az oltottsági szint magasabb, mint a skandináv országban. Svédországban sokkal többen betegedtek meg, viszont a polgárok jóval nagyobb eséllyel gyógyulnak meg, mint a magyarok.

2020. szeptember 4-én hazánk miniszterelnöke így nyilatkozott:

„Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri. És én azt látom, hogy ott az első csatát megnyertük. Svédországban, ahol szerintem annyian lakhatnak, mint mi, tízszer annyian haltak meg, mint Magyarországon: hatezer környékén jár már a meghalt embereknek a száma.”

Eltelt kilenc hónap és alapvetően megváltozott a helyzet. A tízmilliós Svédországban fele annyian hunytak el a járvány következtében, mint Magyarországon, holott hazánkban jóval több embert oltottak be, mint Svédországban. Erre azért illene elfogadható magyarázatot adni.

A svéd király szerint országa elesett, a magyar uralkodó viszont minden pénteken győzelmi jelentéseket fogalmaz meg. Ki érti ezt? Mert én nem.