Szabad, erős, európai Magyarországot ígér az MSZP-DK-Párbeszéd szövetsége

HírKlikk 2024. április 14. 16:10 2024. ápr. 14. 16:10

Vasárnap tartotta a Budapesti Kongresszusi Központban közös kampánynyitó rendezvényét az MSZP, a DK és a Párbeszéd-Zöldek. A „Közös haza, közös Európa, közös lista” nevet viselő rendezvényen felszólalt többek között Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje, főpolgármester-helyettes, Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, a közös lista listavezetője, valamint Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek politikusa is.

Az esemény a három párt közös polgármestereinek és polgármester-jelöltjeinek bemutatásával kezdődött, közülük közel ötvenen helyet is foglaltak a színpadon. Polgármester-jelölti és EP-képviselői beszédek utána a három párt vezető politikusai léptek egyenként a színpadra, és beszéltek az összefogás fontosságáról. 

Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje, Budapest főpolgármester-helyettese elsőként arról beszélt, hogy minden politikus feladata a közösségépítés. Göröngyös volt az út a hárompárti szövetség felé, de a lényeg, hogy létrejött, mégpedig a kormányváltás érdekében. Az ellenzék feladataként egy új, alternatív út mutatását jelölte ki a helyi közösségek és az egész ország számára. Rámutatott, hogy az elmúlt öt évben az ellenzéki városvezetések pontosan ezt tették. 

Fontos, hogy a főváros kitűzte az EU zászlaját is a városházára, hiszen nincs Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa van. Az MSZP EP-képviselőjelöltje öt pontban határozta meg legfontosabb feladatait az Európai Parlamentben. Elsőként a nők ügyét emelte ki, szerinte olyan Európára van szükség, melyben megértik a nők problémáit és mindennapi nehézségeit. Másodikként elmondta, Magyarország szövetségeseinek számát növelni kell az unióban. Harmadikként a szociális Európa megerősítéséről beszélt, ehhez biztonság, esélyegyenlőség, fenntarthatóság és szolidaritás kell. Negyedik pontként az erősebb önkormányzatokat említette, hiszen az erős helyi közösségek a garanciák egy erős Európára. Ezen közösségekből lehet majd ugyanis egyszer újjáépíteni a demokráciát az egész országban. Ötödik pontként az uniós források hazahozatalát emelte ki, hiszen ez a települések érdeke, ez a fejlődés kulcsa. Végezetül pedig leszögezte, az ellenzéki városvezetések már bizonyították, hogy van másik út a települések számára, és mint fogalmazott, most azt kell megmutatni, hogy az egész ország számára létezik alternatív kormányzás.

Tüttő Katát Karácsony Gergely, a Párbeszéd-Zöldek politikusa követte a színpadon. Budapest főpolgármestere elmondta, az elmúlt öt évben megtapasztalta, mivel áll szemben most az ellenzék. A zöldeknek és a szociáldemokratáknak együtt kell képviselnie mindenkit, így azokat is, akik a klímakatasztrófától rettegnek és azokat is, akiket már a hónap vége is aggaszt. Ezeket az embereket mind támogatni kell, hogy biztos környezetben élhessenek. Főpolgármesterként igyekszik minden embert képviselni, és nem csak példamutatásról beszélni, hanem azt meg is valósítani. Szerinte az elmúlt öt évben elvégzett munka sikeres volt, nem csak Budapest, hanem egész Magyarország tekintetében. A főváros vezetésének politikája pedig egyszerű, azt csinálják, amit mondanak és azt mondják, amit valóban csinálnak. Az Európai Unióra pedig nem ellenségként, hanem szövetségesként kell tekinteni, hiszen a fejlődés az unió segítségével garantálható. Karácsony Gergely a köztársaságpártiság értékeit is kiemelte, a három párt összefogása garantálja azt, hogy vissza lehessen építeni a köztársaságot egész Magyarországon.

A felszólalók sorát Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, a három párt közös listájának listavezetője zárta. Elmondta, sok munka volt létrehozni a hárompárti együttműködést, azonban végeredményben egy nagyon erős és hatalmas csapatot sikerült megalkotni. Kiemelte, ugyan sokféle az együttműködés, a cél azonban közös, és ez összeköt mindenkit: az Orbán rendszer leváltása. Fontos továbbá, hogy a Fidesszel eddig sem és a jövőben sem fognak összefogni. A hárompárti koalíció ma Magyarország számára a reményt jelenti, annak képviselői pedig nem önmagukért, hanem a közösségért dolgoznak. Az Orbán-rendszert ugyanis csak együttesen, egy országos közösséggel lehet leváltani. A most létrejött közösség hazafiakból áll, olyan nőkből és férfiakból, akik félretéve személyes és pártérdekeiket egy közös célért dolgoznak, egy szabad európai országot megteremtéséért. Dobrev Klára szerint a kormányváltásra nem kell sokat várni, már a nyáron is lehetőség lehet előrehozott választást tartani, ez pedig valódi esélyt jelent. Június 9-én, ha az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányból, akkor az előrehozott választásokért kell harcolni, egészen addig, amíg el nem tűnik ez a kormány. Dobrev Klára szerint a változást akaró milliók itt vannak az országban, nekik kell megadnia a baloldalnak a választás, az alternatíva lehetőségét. A hárompárti koalíció erőssége, hogy soha nem fogja feladni önmagát, identitását és értékeit. A cél, hogy szabad és európai ország lehessen ismét Magyarország, Európa pedig stabil és erős. A szociáldemokraták és a zöldek, az ország legerősebb politikai szövetsége, ezt képviseli.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom