Habony világszerte teríti az orbánizmust

Nagy Mariann 2024. szeptember 12. 18:10 2024. szept. 12. 18:10

Titokban Habony Árpád is elrepült Orbánékkal márciusban, amikor a miniszterelnök találkozott Donald Trumppal, majd utána Argentínában próbálta eladni a Fidesz sikerreceptjét. A politikai tanácsadó egy máltai regisztrációjú magángéppel érkezett Floridába éppen aznap, amikor Orbán Viktor is Donald Trump mar-a-lagói rezidenciáján tartózkodott – tudta meg a Szabad Európa. 

A bőrülésekkel felszerelt, 9H–SFG lajstromszámú Bombardier 6000-es luxusgép március 7-én csupán néhány órával Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter gépe előtt érkezett meg West Palm Beachre, Habony Árpáddal a fedélzetén.

A Szabad Európa republikánus forrásai szerint a magyar stáb Donald Trump tanácsadóival is találkozott. A lap információi szerint Habony már évek óta szoros kapcsolatot ápol a volt amerikai elnök, Donald Trump exnagykövetével, David Cornsteinnel. Hírek szerint Cornstein azért lobbizott, hogy Trump kampánystábjába is felvegyék Habonyt, de a volt elnök tanácsadói kitértek a megbízás elől. Attól tartottak, hogy a kiélezett versenyben „Orbán neve árthat a Trump-kampánynak”. Több washingtoni és magyar kormányközeli forrás megerősítette a portálnak, hogy Habony ugyanakkor nem hivatalos tanácsadóként többször találkozott a republikánus kampánystábbal. 

A floridai út után Habonyék gépe még Buenos Airesbe is tett egy kitérőt, mielőtt visszatért volna Budapestre. A dél-amerikai országban a lap forrásai szerint Habony a radikális elnökhöz, Javier Mileihez közeli emberekkel találkozott, hogy ott is terjessze a Fidesz sikerének receptjét.

Habony többfelé próbálkozott a világban azzal, hogy pénzre váltsa a titkot: hogyan lehet egymás után négy választást megnyerni, de nem mindenhol járt sikerrel. 

A Szabad Európa egy, a washingtoni magyar nagykövetséghez közeli forrása megerősítette: „Orbánnak mostanra SMS-ezős kapcsolata van több magas rangú republikánus politikussal is. Ráadásul sok ilyen egyeztetés nem is Amerikában, hanem éppen Budapesten zajlik. Orbán Balázs fogad mindenkit Amerikából, aki az MCC Fesztre, a CPAC-re és minden ilyen rendezvényre jön. A magasabb rangúakat beviszi Orbánhoz is. Ott sokszor megkérdezik a magyar miniszterelnöktől, hogy „mit csináljanak odaát”. Az utóbbi években Donald Trump fia, Donald Trump Junior, Arizona republikánus szenátorjelöltje, Kari Lake és a Heritage Foundation elnöke, Kevin Roberts is járt Magyarországon.

Az elmúlt években Habony Árpád több ország választásainál is segédkezett. 2017-ben Habony és köre bevásárolta magát a Szlovén Demokrata Párt (Slovenska demokratska stranka, SDS) médiájába. A Habonyék tulajdonában álló lapok a kampányban fizetett Facebook- és Instagram-hirdetésekben osztották meg Janez Janša pártjának kampányanyagait. A Figyelő már 2016-ban arról írt, hogy Habony Arthur J. Finkelsteinnel közös cége, a londoni székhelyű Danube Business Consulting Ltd. a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), illetve Nicolas Sárközynek dolgozott.

2019-es beiktatása után Jair Bolsonaro akkori brazil elnök azonnal meghívást kapott Budapestre, Habony Árpád fontos szerepet játszott a politikussal való kapcsolatépítésben. A látogatás végül 2022-ben valósult meg. „Orbán nem csak hivatalos szerepben akarta felvenni a kapcsolatot Bolsonaróval. Reptértől reptérig kísérték, amikor megérkezett Budapestre. Elfelejtett nyakkendőt hozni, azt is Orbánék vittek neki. A Novotelben szállt meg, és ugyanebben az időpontban egy amerikai republikánus delegáció is volt ott. „A magyar fogadó stáb valamiért úgy intézte, hogy az amerikaiak mindenképpen összefussanak a hotelben Bolsonaróval” – mondta egy forrás a Szabad Európának. E szerint Orbán kommunikációs stratégiai gyakorlatokat ad-vesz a hasonlóan gondolkodó közösségekkel, néha csak politikai kapcsolatok építése érdekében. Habony pedig kulcsfigura ebben.

„Szinte már rutinszerűnek számít Habony és a Századvég nemzetközi igazgatójaként dolgozó Faragó Csaba jelenléte a környékbeli, Orbánnal szimpatizáló politikai erők kampányában, hiszen az elmúlt években a szerb, a szlovák, a macedón és – igaz, sikertelenül – a lengyel választási kampányban is szerepet vállaltak. A rendelkezésre álló információk alapján Habonynak sem ez az első ilyen jellegű floridai útja” – mondta a Szabad Európának Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund külpolitikai elemzője.

„Az eddigi tapasztalatok fényében a magyar kampányszakértők alapvetően a migrációhoz kapcsolódó negatív üzeneteket helyezik a kampány középpontjába – mint a lengyel választási eredmények megmutatták, nem feltétlenül sikerrel. Hogy e téren milyen hozzáadott értékkel bírhatnak a már 2016-ban és 2020-ban is erős migrációellenes üzenetekkel operáló Trump-kampányhoz, az kérdéses. Jelenlétük azonban remekül mutatja a magyar kormánypárti körök hozzáférését Trump környezetéhez, és azt, hogy Orbán Viktor minden körülmények között kivívott választási sikerei milyen vonzerővel és súllyal bírnak Trump belső köreiben” – fogalmazott Hegedűs.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom