Szabadlábra került Puigdemont, de bíróság elé kell állnia

HírKlikk 2021. szeptember 25. 05:30 2021. szept. 25. 05:30

Szabadon engedték Carles Puigdemont-t, de október negyedikén vissza kell térnie Szardíniára, hogy részt vegyen a tárgyalásán.

A katalán függetlenségi törekvések leghíresebb alakját csütörtök este vették őrizetbe Szardínián, egy 2019-es nemzetközi elfogatóparancs alapján. Eredetileg úgy volt, hogy már pénteken meg kell jelennie a bíróság előtt, de spanyol lapértesülések szerint a bíró végül úgy döntött, hogy szabadlábra helyezi – írja az Euronews.

A spanyol lapok szerint a letartóztatás az olasz kormányt is meglepetésként érte – sem az igazságügyi, sem a belügy-, sem a védelmi minisztérium nem tudott a politikus érkezéséről.

Tüntetések Szardínián és Barcelonában

Puigdemont a Szardínia északi részén található Sassariban áll bíróság elé. Az épületnél szárd szeparatisták tüntettek pénteken, Barcelona olasz konzulátusánál pedig a katalán függetlenség támogatói tartottak demonstrációt, a politikus szabadon engedését követelve. A rendőrség több utcát is lezárt a környéken.

„Puigdemont Katalónia elnöke, akit 2017-ben választottak meg, számunkra ő a legitim katalán államfő. Szeretnénk tárgyalni a spanyol kormánnyal, személyesen. Így lehetne megoldást találni a konfliktusra. Nem a bíróságon, hanem a politikusok által" – mondta egy aktivista a konzulátusnál.

A spanyol kormány Puigdemont kiadatását kéri Olaszországtól, de erről csak később születik majd döntés. A volt katalán elnököt Madridban szeretnék bíróság elé állítani.

Forrás: Euronews