Szabó Tímea: hiába nő Orbán fizetése, a Fidesz Karácsony Gergelytől retteg

Harkai Péter 2022. június 16. 07:24 2022. jún. 16. 07:24

Miközben a Fidesz frakcióvezetője jelentős összeget venne el a parlamenti pártoktól, ami egyértelműen az ellenzéknek szánt kegyelemdöfés, a kormánypárti többség megszavazta a miniszterelnök fizetésének emelését. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy véli, rettegnek a pártjától, ezért is tervezik a megvonásokat, de a Hírklikken keresztül üzeni Orbánnak: nincs oka nyugodtan hátra dőlni.

– A „tisztességre” hivatkozva, a parlamenti pártoktól, illetve a frakcióktól éppen kritikus összeget zsebelne be Kocsis Máté. Vajon mi indokolja ezt?

– Egyértelmű, hogy a belebegtetett elvonások tervével a Párbeszéd az egyik fő célpont, ha hinni lehet a kormánysajtóban kiszivárogtatott híreknek. A támogatást ugyanis nem arányosan, hanem mindenkitől azonos összegben vennék el, s ha a Párbeszédtől elvesznek havi 120 millió forintot, az nem ugyanaz, mint a DK esetében.

– Vagy a Fidesznél.

– Egyértelmű, hogy a Fidesz továbbra is retteg Karácsony Gergelytől, a Párbeszédtől, de nyilvánvalóan a teljes ellenzék kinyírásán dolgoznak. Még azt is belengették, hogy a felszólalási időt is csökkentik, sőt, egy napon tartanák 2024-ben az EP- és az önkormányzati választásokat is, hogy beteljesítsék a totális orbáni diktatúrát. Nyilván rájöttek, hogy jobb, ha az ellenzék nem tud közösen kampányolni egy önkormányzati választás előtt. Így ráadásul kijátszhatják az elmúlt 30 év egyik legnagyobb válságának a közeledtével azt az üzenetet is, hogy Brüsszel ellen kell harcolni. Meggyőződésem szerint akkora válság közeledik, hogy a magyar emberek is érezni fogják azt a kormányzóképtelenséget, amit az elmúlt 12 évben mutatott az Orbán-kormány. 

– A Párbeszéd ezért indítványozta, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban található „pazarló tételeket” fordítsák az emberek megsegítésére, mert ezekkel akár 400 milliárd forintot is lehetne spórolni. Ön hozzátette, hogy „a miniszterelnök fizetésének felemelése helyett inkább csökkentsék húsz százalékkal a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a parlamenti képviselők fizetését”.

– Egy új hír szerint az osztrák kormány 2400 milliárd forintnyi segélyt oszt ki a teljes lakosságnak, hogy enyhítse az inflációt. Itthon pedig Orbán Viktor a saját milliós fizetését emeli újabb milliókkal. Vérlázító és arcpirító. 

– Orbán fizetésemelése kapcsán tett nyilatkozatát, közleményét sokat idézték, felzárkózott-e emellé az ellenzék többi pártja is?  

– Őszintén szólva, nem követtem a többi párt reakcióját. Egyszerűen úgy véltem, hogy kutya kötelességem hangsúlyozni az elmondottakat akkor, amikor a pedagógusok, az egészségügyi szakdolgozók hosszú ígérgetés után nem kapnak szinte semmilyen fizetésemelést. Amint hasonló a helyzet a bölcsődei, az idősotthonban, a szociális területen dolgozókkal is és számtalan egyéb területen és ekkor megemelni havi három és félmillió forintra a miniszterelnöki fizetést, ez vérlázító. Közben látjuk, hogy olyan hatvanpusztai birtok épül az Orbán-családnak, ahol saját kápolna, úszómedence-komplexum, teniszpálya, könyvtárszárny s még mi minden luxus készül a miniszterelnök úr őnagyságának. Ez tényleg a legsötétebb középkor, amit ők itt művelnek. Nem véletlen javasoltuk a Párbeszéd-frakcióban, hogy nemhogy emeljük Orbán, a miniszterei, államtitkárai fizetését, hanem inkább csökkentsük. 

– Amikor először hallottam a többmilliós fizetésemelésről, amihez immár igazíthatnák az átlagkeresetet, elképzeltem, hogy ezt Orbán Viktor találta ki egy rafinált politikai flashmobhoz. S nem másért, minthogy a megszavazása után az extraprofitadó, az infláció, az elmaradt béremelések, a brutális drágulások elleni szemforgatóan demagóg gesztussal lemondjon erről, amiért még többen és még jobban szeressék. Tudom, hogy naivitás, de olyan szép lett volna. Ön szerint ez elképzelhető?

– Nem hiszem. Orbán Viktor ugyanis az elmúlt 12 évben is folyamatosan hazudott a saját vagyonát illetően, a vagyonnyilatkozatai a vicckategóriába tartoznak. Kíváncsi vagyok, hogy miből épül valójában a hatvanpusztai birtok. Miből telik neki adriai és egyéb luxusnyaralásokra saját adriai villában. Mindebből az látszik, hogy már a látszatra sem adnak. Teljesen hülyének nézik az embereket, azt gondolják, hogy a negyedik kétharmad feljogosítja őket arra, hogy kontroll nélkül megtehetnek bármit. Meggyőződésem, hogy azt hiszik, akik rájuk szavaztak, azok úgysem emelik fel a hangjukat, az ellenzéki szavazók pedig olyan letargiában vannak, hogy úgysem szólnak semmiért. Az az érzésem, hogy a fizetésemeléshez hasonlóan, minden aljasságot most akarnak átnyomni, amíg látják, hogy az ellenzék is kicsit zavarodott, a választók pedig azt gondolják, hogy minden mindegy. De rossz hírem van, ugyanis minden autoriter rezsimet utolér a saját sorsa, ez lesz a Fidesszel is. Én nem dőlnék hátra elégedetten Orbán Viktor helyében.