Szabó Tímea: Kövér László nem a munkáltatóm, jogtalan a 10 milliós fizetésmegvonása

Harkai Péter 2021. november 4. 07:45 2021. nov. 4. 07:45

Kövér László házelnök szerint 10 milliót, egészen pontosan 9 686 400 forintot ér egy zászló kitűzése a parlamenti ülés alatt. Legalábbis ilyen mértékű fizetésmegvonást szabott ki a Párbeszéd társelnökére, akivel interjúnkban arra is kerestük a választ, hogy vajon hova tűnnek ezek a tízmilliók.

– Mint emlékezhetünk, a tavaszi ülésszak utolsó ülésén, amikor a Fudan Egyetemről is szavaztak, kiakasztott a pulpitusra egy kínai zászlóvá alakított Fidesz-logót és ennek köszönheti azt a megdöbbentő mértékű büntetést, ami négyhavi fizetésmegvonást jelent. Semmiképpen sem ironizálnék a történteken, de a helyzet annyira groteszk, hogy jogosnak érzem a kérdést: tízmillió forintból meddig tudná a gyermeke oktatását, taníttatását biztosítani?

– Ha rajtunk múlik a kormányzás, akkor a felsőoktatás ingyenes lesz, akárcsak az első diploma, tehát nem lesz szükség tízmillió forintra. Ez persze a Fidesz-kormány alatt nincs így, hiszen az összes egyetem fizetős.

– Mindössze azért kezdtem ezzel a felütéssel a beszélgetést, mert az ember úgy gondolná, hogy egy keresztény-konzervatív értékrenddel büszkélkedő kormány fontos politikusának lehetne annyi belátása, hogy nem sújt tízmilliós büntetéssel egy családanyát. Sőt, semmilyen pénzelvonással. Amikor akciózott, számolt-e a várható következményekkel és azok mértékével?

– Természetesen számoltunk vele, de azzal semmiképpen, hogy 10 millió forintos lesz a büntetés. Ez a véleménynyilvánítás szabadságának olyan súlyos lábbal tiprása, hogy ilyet szerintem egy normális országban senki sem feltételezne. Ez is azt bizonyítja, hogy nyilvánvalóan nem élünk normális országban, nincs demokrácia, sem jogállam, ilyet diktatúrákban szoktak csinálni.

– Ön szerint komolyan vehető-e Kövér házelnök szankciója, mármint van-e bármilyen jogorvoslat, amivel „megfellebbezheti” a döntését?

– Semmi ilyesmire nincs lehetőség, ezt részletekben vonogatja a fizetésemből, amit már meg is kezdett. De természetesen nem hagyom következmények nélkül, a strasbourgi bírósághoz fordulunk. Biztos vagyok benne, hogy igazunk van és a nemzetközi fórum dönt is a kérdésről.

– Miért viszi az Emberi Jogok Európai Bíróságához az ügyet?

– A véleménynyilvánítás szabadságának súlyos megsértése miatt, ami egyébként az Alaptörvényben is szerepel, illetve a büntetés kiszabásának diszkriminatív voltát is felhozzuk.

– Ez utóbbit mire alapozzák?

– Arra a konkrét tényre, hogy Kövér László kizárólag ellenzéki képviselőket büntet meg, kormánypárti képviselőket sosem. Hiába történnek bekiabálások, sértések, rendzavarás, a szankciók kizárólag az ellenzéket sújtják.

– Bár némileg paradox felvetés, de a személyes érintettségétől függetlenül, miképpen értékeli egy kvázi demokratikus parlament elnökének ilyen jellegű ámokfutását?

– Hadd korrigáljam a kérdést: demokratikus parlamentben nincs ilyen szankció. Normális demokráciában ilyen biztos, hogy nem fordulhat elő. Gondoljunk bele: vidéken ez az összeg egy lakás ára, amit kiszabott rám a házelnök, mindössze azért, mert felmutattam egy zászlót. Ilyen a világon nincs. Kövér László egyszerűen keménykedik, érzi a kormánya és a saját vesztét, emiatt folytatja azt az ámokfutást, amit néhány éve elkezdett. De rossz hírem van, ettől mi még nem rettenünk vissza, megyünk tovább és harcolunk változatlanul. Megakadályozzuk, hogy itt Fudan Egyetem létesülhessen.

– Arról van-e információjuk, hogy ezeket a súlyos összegeket, amiket az utóbbi időszakban Kövér immár rendre kiszabott az ellenzéki képviselőkre, vajon mire fordítják? Elvégre feltehetően van egy előre – tán éves szinten – meghatározott költségvetés, aminek részei a képviselői juttatások. Feltehetően erre bérszámfejtették, feltehetően megvan ennek az adminisztrációs kötelezettsége stb. Vajon hová tűnnek az immár egyre szaporodó tízmilliók?

– Bizony fogalmunk sincs. És az egészben a legnagyobb abszurditás, hogy a jog szerint Kövér László nekem nem a főnököm, nem a munkáltatóm, mi nem tőle, hanem a választóktól kaptuk a mandátumunkat, a képviselők nem tartoznak a Munka törvénykönyve alá, tiszteletdíjas kategóriába tartozunk, egyszóval semmilyen módon nincs joga megvonni a fizetésünket. Az teljes rejtély, hogy mi lesz a levont tízmilliók sorsa.