Szakértők szerint még szörnyűbb háború jöhet Izraelben

HírKlikk 2023. október 31. 20:45 2023. okt. 31. 20:45

Izraelnek győznie kell ebben a háborúban, de erre nincs esélye – írta a főleg amerikai belpolitikával foglalkozó The Hill című lapban Firas Modad, a Közel-Kelettel foglalkozó elismert elemző.

A szerző rámutatott: a Hamász támadása nyomán nagyon sokan arra számítottak, hogy Izraelben egységkormány alakul, de csak öt fős háborús kabinetet alakítottak.

Ez annyit tesz, hogy ebben a háborúban Izrael katonai establishmentje átvette a politikai döntéshozatalt, és egy 2023-as vereséget nem lehet az inkompetens politikusokra tolni, amely úgymond nem ad teret a katonáknak a győzelemhez: ez most a hadsereg győzelme – vagy kudarca lesz.

A három heti bombázás és a 17 éve tartó ostrom ellenére Izrael nem tudta csökkenteni a Hamász képességét arra, hogy rakétákat lőjön ki.  

Az Egyesült Államok repülőgép-hordozóival biztonságos távolságból tud harcolni, de Izraelben nincs meg a szükséges stratégiai mélység ahhoz, hogy jól felkészült ellenségekkel szemben hosszú háborúkat vívjon. Tudja, hogy szomszédai ellenségek, és ha gyengének látják Izraelt, ellene fordulhatnak. Ez azt is jelenti, hogy minden egyes háború a szó szoros értelmében létkérdés. 

Amennyiben megtörik az izraeli haderő tekintélye, vége annak az érzékelésnek, hogy Izraellel békét kellene kötni. Békét akkor kötnek, amikor azt hiszik, hogy az ellenség erős.

A Hamász és a Hezbollah Izrael gyengeségeinek ismeretében hosszú háborúra készült fel, amelyben ismételten mélységben támadhatja Izraelt. Mindkét szervezet tudja, hogy olyan módon kell támadnia, amely növeli Izrael stratégiai sebezhetőségét.

Ichak Brik volt katonai ombudsman figyelmeztetett: az izraeli fegyveres erők 2018 óta nem állnak készen egy nagy háborúra. A sorozás alapján szolgálatot teljesítő katonák legtöbbjének a tapasztalata arra korlátozódik, hogy rendfenntartó tevékenységet végeznek Ciszjordániában, és járőröznek Gáza határán.   

Azok az erők, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy megakadályozzák a Hamász kitörését, október 7-én órák alatt összeomlottak.

A politikai vezetők talán felsorakoznának Netanjahu mellett, ha lenne olyan látható út, amely a győzelemhez, a Hamász felszámolásához, és az elrettentés kiépítéséhez vezet. Ha lenne ilyen, a politikai vezetők nem hagynák, hogy Netanjahu maga, vagy néhány tábornokkal közösen győzzön.

Ilyen értelemben Izrael egységének hiánya erős jelzés arra, hogy ez a háború nem Izrael sikerével végződik majd, ez pedig azt is előre jelzi, hogy jön majd újra egy másik, még szörnyűbb háború – írta a szakértő.
 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom