Szankciók helyett, párbeszédet ajánl az önkormányzat a „bulinegyed” működéséhez

Harkai Péter 2020. július 6. 14:21 2020. júl. 6. 14:21

A járvány utáni megcsúszott szezonkezdettel ismét fellángolt a vita a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitvatartása körül, miután egy hete érvénybe lépett az éjféli záróra. Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester szerint, egyszerűen hangulatkeltésről van szó, mivel a szabályozás már februárban közismert volt.

Már az év elején megkezdődtek a „bulinegyeddel” kapcsolatos tárgyalások az erre kijelölt munkacsoporttal, amelynek tagjai az önkormányzati delegáltak mellett, a helyi civilek és a vendéglátóhelyek képviselői is. Ezeket az egyeztetéseket akasztották meg a járványidőszak szankciói, de már februárban ismert volt minden érintett számára, hogy az egy hete életbe léptetett éjféli zárórával a helyben lakók nyugalmát kívánják védeni. Ebben semmilyen meglepetés nincs, még ha az elmúlt napokban némi hangulatkeltés is zajlik a betartandó határozat körül – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére a területért felelős alpolgármester.

„A munkacsoport megbeszélésének első szakasza az éjféli zárórát kiegészítő kritériumrendszer volt, ennek volt egy határideje, ami lejárt. Az ezzel kapcsolatos utolsó megbeszélésen megállapodtunk, hogy ennek legyen folytatása, de közbeszólt a járvány. Abban maradtunk, hogy mindezt folytatjuk, a beérkező javaslatokat, ötleteket, kiegészítéseket átbeszéljük és amit lehet, beillesztünk a módosításokba – ez történik most” – közölte Ujvári-Kövér Mónika. 

Jelezte, hogy egyáltalán nem akadtak el az egyeztetések, a zavart feltehetően az okozza, hogy a közösen elfogadott határozatokat elkezdték betartani és ezeket ellenőrizni is. Mindezt – a kerületi lakosok nyugalmának biztosítását – nem mellesleg, a választáskor megígérték. Azt pedig külön hangsúlyozta, hogy hiába zajlik pár napja egyfajta hangulatkeltés a köztéri működésekkel kapcsolatos kritikák felerősítésében, a teraszok 10 órai zárása már 2012 óta az önkormányzati szabályozás része – az más kérdés, hogy az előző vezetés milyen kibúvókat és milyen okból engedélyezett ennek fellazítására.

Amint a napokban maga Niedermüller Péter polgármester is nyilatkozta, „nem teraszokat, vagy éttermeket akarnak bezárni, hanem bizonyos magatartásformákat kizárni” – ezt viszont a közös megállapodások mentén, be is kívánják tartani. Mindez természetesen nem jelent merev és mozdíthatatlan szabályrendszert, hiszen a pár napja életbe léptetett éjféli zárórát egy 12 pontos kritériumrendszer elbírálása alapján módosítani lehet, az erre irányuló kérelmek beadására pedig legalább egy hónap áll rendelkezésre – mondta az alpolgármester. Az elmúlt néhány nap alatt már számos konstruktív észrevétel is befutott hozzájuk a szabályozást illetően. Azt viszont furcsállja, hogy miért erősödött fel az eltelt pár napban a határozattal kapcsolatos szenvedélyes kritika, ugyanis semmi új nem történt a februári megbeszélések eredményéhez képest. Ráadásul még valódi rálátásuk sem nagyon lehet ennyi idő alatt az érintetteknek a kialakult gyakorlatot illetően. A sajtóban megjelent erős kritikákból – mint fogalmazott – vajmi kevés érkezett az önkormányzathoz, ráadásul minden szabályozás tárgyalási alap.

Két tévhitet mindenképpen el kíván oszlatni – az egyik, hogy a megjelent hírekkel ellentétben, ez az első olyan szabályozás, amikor nem valamilyen politikai nyomásgyakorlás hatására, hanem egy objektív, közös megállapodás eredményeként meghozott határozat alapján járnak el a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek kérdésében. Ennek elbírálása pedig a meghatározott kritériumrendszer alapján történik, teljes tévhit, hogy egyéni elbírálások történnének – közölte Ujvári-Kövér Mónika. Véleménye szerint, a zavart és a felfokozott hangulatkeltést a közterületi nyitvatartás szabályozása jelentheti, ez viszont hosszú évek óta érvényben van. Az más kérdés, hogy amennyiben erről módosításokat terveznének, annak a legmegfelelőbb módja megkeresni az önkormányzatot és tárgyalással egyeztetni a módosítás felmerülő lehetőségeit. A téves információkat valószínűleg az is szítja, hogy működnek 10 óra után is nyitvatartó teraszok – ezek viszont a társasházzal közös megállapodás alapján engedélyezettek. 

Egyfajta exkluzív információként azt is közölte portálunkkal, hogy a napokban, ennek érdekében, közvetlen „forróvonalat” is életbe léptetnek, amin keresztül bárki jelezheti, elmondhatja a teraszokkal és az éjszakai nyitvatartással kapcsolatos elképzeléseit, ötleteit. Semmi sem zárja ki, hogy az életképes kompromisszumok akár a testület elé is kerülhetnek, módosítandó a jelenlegi gyakorlatot.