Szekszárd polgármestere alapjaiban korlátozta az ellenzék jogait

HírKlikk 2021. június 17. 19:15 2021. jún. 17. 19:15

A veszélyhelyzet már megszűnt, de a fideszes polgármester az utolsó pillanatban hozott olyan rendeleteket, amelyekkel átalakította az önkormányzat működését.

Ács Rezső az elejétől fogva maximálisan kihasználta a koronavírus-járvány adta jogi lehetőségeket. Hiába volt többsége az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciójának a közgyűlésben, a fideszes polgármester figyelmen kívül hagyta az ellenzéki képviselők javaslatait. Ács volt az egyik első városvezető, aki a 2020. tavaszi első hullám idején elrendelt különleges jogrendre hivatkozva, lesöpörte az asztalról a testület által kidolgozott költségvetési javaslatot, és másikat fogadott el. A képviselőket később sem vonta be a döntéshozatalba, sőt, a fizetésüket is csökkentette - írja a 24.hu.

A kormány nevében Gulyás Gergely június elején jelentette be, hogy a hó közepétől az önkormányzati képviselő-testületek a normál rendnek megfelelően ülésezhetnek. Az ÉSZ-frakció röviddel a kormánydöntés közzététele után, indítványt nyújtott be, azt javasolva, hogy a polgármester június 16-ára hívjon össze közgyűlést, hogy a halaszthatatlan ügyeket mielőbb megtárgyalhassák. Bomba Gábor frakcióvezető szerint a napirendre is javaslatot tettek, ám a polgármestertől nem érkezett válasz, így nem derült ki az sem, hogy mikor szándékozik megtartani a járványhelyzet utáni első ülést. A jelek szerint rendes ülés a nyáron már nem is lesz.

A polgármester az újranyitás helyett, az utolsó pillanatban olyan rendeleteket hozott, amelyekkel jól megnyirbálta a képviselők és a bizottságok jogosítványait, és saját embereinek adott újabb pozíciókat – mondta a portálnak Bomba.

A testület összehívása helyett, ugyanis a polgármester kiadott két dokumentumot, amelyekben átszabta az önkormányzat eddigi szervezeti és működési szabályzatát, valamint a bizottságok jogköreit és összetételét is.