Szelényi Zoltán: két tűz közé kerültek az oltó orvosok

Millei Ilona 2021. február 10. 15:45 2021. feb. 10. 15:45

A Szputnyik V vakcináról pontos eljárási rendet kell kiadni, mert azt, hogy kinek adható, csak az oltások alkalmazási útmutatójában szereplő kritériumok ismeretében lehet eldönteni. Ez nem ízlés kérdése, még csak nem is a vakcina nemzetiségétől függ. Ennek a döntésnek tudományos tényeken kell alapulnia. Az pedig mindig az oltó orvos felelőssége, hogy melyik oltást javasolja az oltott személy számára. Mindezt Szelényi Zoltán, az Orosházi Kórház traumatológiai osztályának vezetője mondta beszélgetésünk során. Az OGYÉI honlapján megjelent tegnap a Szputnyik néven ismert Gam-COVID-Vac orosz gyártmányú vakcina magyar nyelvű ismertetője. Igaz, ez csak a gyártó cég által kiadott alkalmazási útmutató magyar fordítása. A sebész főorvos azt is elárulta, hogy a kiadott dokumentum szükséges ahhoz, hogy az orvosok lelkiismeretük és a szakma szabályai szerint alkalmazzák a vakcinát.

Erre az  OGYÉI-dokumentumra vártak az orvosok?

Az OGYÉI a bevezetőben jelzi, hogy a szöveg „nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló (európai szabályoknak megfelelő) alkalmazási előírás”. A leírás részletesen ismerteti a tárolási, és oltási utasításokat, az alkalmazhatóság határát 18 év felett jelöli meg. 

Kiknek nem javasolják a Szputnyik V-t?

Nem javasolt az oltás több krónikus betegségben, valamint terhesség és szoptatás idején. A vakcina és különböző gyógyszerek kölcsönhatásait a gyártó nem vizsgálta. Az ismertető tehát a gyártó cég által kiadott alkalmazási útmutató magyar fordítása. 

Miért van szükség az eljárási rendre?

Mert azt, hogy a vakcina kinek adható, csak az oltások alkalmazási útmutatójában szereplő kritériumok ismeretében lehet eldönteni. Ez nem ízlés kérdése, még csak nem is a vakcina nemzetiségétől függ, ennek a döntésnek tudományos tényeken  kell alapulnia. Ezeket a tényeket az oltó orvosok elé kell tárni.

Elegendő-e az OGYÉI által tegnap kiadott dokumentum ahhoz, hogy az orvosok lelkiismeretük és a szakma szabályai szerint alkalmazzák a vakcinát? 

Mint ismeretes, az OGYÉI (Országos Gyógyszer- és Élelmezés-egészségügyi Intézet) vészhelyzeti engedélyezési eljárás alapján hagyta jóvá az oltóanyag használatát. Ezt követően, a Magyar Orvosi Kamara aggályát fejezte ki az ilyen módon bevezetett vakcinák szakmai megalapozottságával kapcsolatban. Két tűz közé került tehát az oltó orvos. Ugyanis ha beadja a vakcinát, akkor személyes felelősséget vállal az esetleges mellékhatásokat, szövődményeket illetően. Ha nem adja be, akkor azzal fogják vádolni, hogy akadályozza az oltási kampányt, vagy ami még rosszabb: rásütik az oltásellenesség bélyegét.

Kié a felelősség? 

Egy gyorsított eljárással engedélyezett oltóanyaggal kapcsolatban az oltó orvosra tolták rá a felelősséget, ugyanis, ha egy beoltottnál szövődmények lépnek fel, az oltó orvos akár jogilag is felelősségre lesz vonható. Azt pedig nem tudom, hogy őket ki fogja megvédeni, de az az érzésem, hogy senki. Nyilván ezért az óvatosság az orvosok részéről.

Az engedélyezési vita hogyan „cseng le” az emberek között? 

Zavart kelt az engedélyezés körüli vita a lakosság körében is. Kinek higgyen az egyszerű halandó? Az engedélyező állami szerveknek, akik azt állítják, hogy az oltás biztonságos, vagy az orvosi hivatást képviselő kamarának, amelyik hiányolja a szabályos engedélyeztetést?

Hová vezet a bizonytalankodás?

A bizonytalankodás sajnos rontja a vakcinák hitelességét, és az oltási kedvet. Ez pedig a járvány terjedésének kedvez, egyúttal gátolja az ország újra nyitását, tovább növelve az amúgy is tetemes gazdasági károkat.