Szemben Európával

Dr. Dávid Ferenc       2020. július 10. 20:30 2020. júl. 10. 20:30

(…) „A koronavírus-járvány valamennyi uniós tagállamban óriási gazdasági károkat okozott. Minden válság veszély, de lehetőség is egyben. A helyzet súlyos, ezért kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az Európai Unió tagállamai közös hitelt vegyenek fel. Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy minden hitelfelvétel kockázatos, ezért a hitel felhasználásakor észszerűen kell eljárni. A közösen felvett hitelt méltányos és kiegyensúlyozott módon kell szétosztani, a pénz felhasználhatóságát függetleníteni kell a politikai szempontoktól.

A tagállamoknak a rájuk eső pénzügyi források felhasználásában szabad kezet kell biztosítani, de a közösen felvett hitelt kizárólag a gazdaság fejlesztése érdekében, a gazdasági növekedés szolgálatában szabad felhasználni. Ezért az Országgyűlés felhívja Magyarország kormányát, hogy az Európai Tanácsban a Következő Nemzedék (Next Generation) EU Eszköz és az uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF) elfogadása során, a következő alapelvek szerint járjon el:

- az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük; 

- a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai; 

- a folyamatban lévő, úgynevezett „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni;

- politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;

- a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.” (…)

A Kövér – Kocsis – Simicskó trió július 9-én  nyújtotta be a fent idézett országgyűlési határozati javaslatot, amelyet a kétharmados kormányzó többség a jövő héten minden bizonnyal gondolkodás nélkül meg is szavaz. Az előterjesztés kötött mandátummal engedi el a magyar delegációt (és a kormányfőt) az Európai Tanács következő ülésére. A leírt feltételrendszer nyugodtan tekinthető nyílt zsarolásnak is, hiszen a szöveg szerint, Orbánék számára csak akkor elfogadható az EU-s hitelfelvételre vonatkozó gazdasági paktum, ha azonnal – még a pénzügyi döntés előtt – lezárják a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folyamatban lévő jogállamisági eljárásokat. Indoklás: „a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folyamatban lévő eljárások évek óta tartanak, semmilyen érdemi eredménnyel nem jártak, nem jogállami kritériumokon, hanem politikai vádakon alapulnak azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek elutasítják a bevándorlást és Európa jövőjét az erős európai nemzetek szövetségeként képzelik el. Ezeknek a lezárása elengedhetetlen feltétele annak, hogy közös adósságot vállaljunk, közösen döntsünk az európai nemzetek jövőjéről.”

Ezzel a fenyegetéssel érkezik majd Brüsszelbe Orbán és csapata, így akarják kikényszeríteni, hogy Magyarország mentesüljön a jogállamiság folyamatos megsértéséből eredő negatív következményektől.  Orbánnak vétójoga van: egymaga meggátolhatja, hogy 26 EU-s ország kedvezményes hitelhez jusson. A javaslat és az indoklás azt igazolja, hogy az Orbán vezette kabinet ugyan tart a jogállamisági vizsgálat kedvezőtlen eredményétől, de mégsem akar alkalmazkodni az európai irányelvekhez, és a legkisebb engedményre sem hajlandó. Legalábbis pillanatnyilag. A miniszterelnök péntek reggeli szózatában még azt is mondta,  „ha összehasonlítanánk a magyar jogállamiságot a németországi jogállamisággal, akkor mi jönnénk ki győztesként ”. Tud nagyot mondani népünk vezetője, még szerencse, hogy Németországban kevesen hallgatják a Kossuth rádióban elhangzó sületlenségeket. Visszatérve a lényegre. Azt nem tudom, hogy Orbán és csapata mennyire képes sarokba szorítani az EU-s soros elnökséget biztosító Németországot és további 25 tagállamot. Nyilvánvalóan lehet élni a vétójoggal (rövid távon belpolitikai sikert is eredményezhet), de jelentős kontinentális hatalmakat „szívatni” és megzsarolni egészen biztosan ostoba dolog. Nem is gondolom, hogy az EU fenegyerekeként számon tartott magyar miniszterelnök meg fogja gátolni az egyezség megkötését. Egy kicsit majd hangoskodik, sajtótájékoztatót tart, aztán szépen kezébe veszi a tollat és ellátja kézjegyével a dokumentumot.

A magyar parlamenti ellenzéknek fel kell kötnie a gatyáját. Álláspontom szerint, egységesen és határozottan nemet kell mondani a zsaroló határozati javaslatra, vállalva azt, hogy elutasító voksuk majd kiváltja a „nemzet érdekeit mindig szem előtt tartó” Fidesz-KDNP gépezet indulatát és haragját.  A 2022-es évben kurzusváltásra készülő pártok semmilyen körülmények között nem lehetnek partnerek az Európai Unió revolverezésében, nem lehetnek tettestársak a politikai útonállásban.