Szent-Iványi István: Orbán alternatív világban él, és Cipollaként hipnotizálni akar (2. rész)

Millei Ilona 2022. július 26. 07:00 2022. júl. 26. 07:00

Attól tartok, hogy ennek „a nekünk ki kell maradnunk a genderből, a migrációból, a háborúból, mindenből” receptnek az lesz a vége, hogy kimaradunk az EU-ból, a NATO-ból, mindenből. Mert ez a stratégia efelé mutat – mondta Szent-Iványi István a miniszterelnök legutóbbi tusnádfürdői beszédéről. A külpolitikai szakértővel az előző részben arról beszéltünk, hogy döbbenetes erkölcsi nihilizmusról árulkodnak az elhangzott megállapítások. Most arról lesz szó, hogy Orbán Viktor egy alternatív, „igazság utáni” világban él, és Cipollaként hipnotizálni akarja saját közönségét. Egy olyan képet rajzol az egész világról és a jövőről, aminek sok köze nincs a valósághoz.

– Mi volt Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének legfurcsább része?

– A legkínosabb az volt, amit a migráció kapcsán mondott. Azt, hogy a migráció kettéválasztotta Európát, van Nyugat-Európa, ami már nem is Nyugat, hanem poszt-Nyugat, és kevert fajú. Ez majdhogynem már egy náci ideológia. Szerinte mi itt tiszta fajúak vagyunk, és mi képviseljük a Nyugatot Közép-Európában. Merthogy Nyugat-Európa városaiban 2050-re már többségben lesznek a nem európaiak. Nagyon fura és zavaros dolgokat mondott.  

 – Elhangzott az is, hogy ki kell maradnunk a „blokkosodásból”, új megállapodás kell az EU-val, az oroszokkal, Kínával és az USA-val

– Ez is elképesztő. Milyen új megállapodásról beszél? Az EU-val valóban kellene, de az összes többivel kapcsolatban mit tartana szükségesnek? Ő köti a maga mutyi-megállapodásait. Az EU-val kapcsolatban értem, az unióval meg kell állapodni, mert ha nem érkeznek a támogatások, akkor nagy baj lesz. Ez a nemzetközi pénzvilágnak szóló üzenet volt, mert azt érzékeli, hogy a pénzvilág aggódik, ha nem tud az EU-val megállapodni, akkor Magyarország „kifekszik”. Ez már most megjelent az árfolyamban, a kamatfelárban, a csődkockázati felárban, a külföldi beruházásokban. Neki azt a látszatot kell keltenie, hogy meg fogunk állapodni az Európai Unióval, már közel vagyunk ehhez. Az ukázt már kiadták arról, hogy ezt kell mondania – Navracsicstól Varga Juditig – mindenkinek, mert érzik, ha az üzleti világ úgy gondolja, hogy nem tudnak megállapodni, akkor az nekünk kedvezőtlen.

– Az is kiderült a beszédből, hogy nekünk mindenkivel jóban kell lennünk, nekünk ez az érdekünk, és hogy 2024-ben már jobb lesz, de 2030-ra gyúrunk, mert akkor már eljön a Kánaán…

– Persze, 2030-ban itt lesz a Kánaán… Azért kitérnék a „globális válság, lokális kivétel” tételére. Ez arról szól, hogy mindenhol válság lesz, de nálunk nem. A fényes jövőt Orbán azért mindig elég távolra tolja, hogy ne lehessen gyorsan számon kérni rajta. Azt mondta, 2030-ra jön el a fényes jövő számunkra, de ennek az az alapja, hogy nekünk ki kell maradnunk mindenből: a genderből, a migrációból, a háborúból. Én attól tartok, hogy ennek a receptnek az lesz a vége, hogy kimaradunk az EU-ból, a NATO-ból, mindenből. Mert a kimaradni mindenből stratégia efelé mutat. 

– Valójában milyen Orbán világa?

– Azt gondolom, hogy Orbán egy alternatív, „igazság utáni” világban él, Cipollaként hipnotizálni akarja saját közönségét. Egy olyan képet rajzol az egész világról és a jövőről, aminek sok köze nincs a valósághoz. Viszont ő hisz a látszatok erejében. Úgy gondolja, ha ezt elhiszik, akkor működik. Ez évek óta látható rajta. Ennek egy gyakorlata volt a tusnádfürdői beszéd: higgyék el, az lesz, amit ő mond.

– Látszólag nem volt agresszív beszéd, de az általa felsorolt megteendő lépések mégis nagyon agresszívnek tűntek…

– Valóban, máskor sokkal támadóbb jellegű beszédeket mondott. Most is voltak ilyen megjegyzései, de tény, hogy visszafogottabban tette ezt.  Oroszországot, Kínát pedig egyáltalán, semmilyen szempontból nem bírálta.

– Szót ejtett a negyvenes miniszterekről, a nemzedékváltásról is. „Aki kirúg a hámból, az mutatványos sátorba való, akik húzzák a hámot, azok a döntéshozatalba kerüljenek”. Fő, hogy legyen nemzeti elkötelezettségük… 

– Szijjártó Péterre, Nagy Mártonra és Varga Juditra akart utalni, arra, hogy itt az új nemzedék, és hosszú távon az a kívánatos: az ő kezükben legyen az ország sorsa, mert ő már kifelé megy. Szerintem ezeknek a rossz kegyenceknek a kezébe helyezni az ország sorsát még egy fokkal aggasztóbb annál, mint amikor az Orbán kezében van. Persze Orbán ebben is mondott furcsa dolgokat, például Varga Judit érdeme, hogy leválasztotta a jogállamisági vitáról a gender-ügyet. Ez megint egy iszonyatos hazugság, kezdettől azt mondta az Európai Bizottság, hogy semmi köze hozzá, és az első, tavaly szeptemberben küldött, a problémákról szóló, 16 pontot fölsoroló levelében nem is szerepel a gender-ügy. Az az első pillanattól kezdve egy külön eljárás, egy kötelezettségszegési eljárás volt. Miközben Varga Judit állandóan arról beszélt, hogy a gender-ügy miatt nem akarnak megállapodni velünk a nyugatiak. 

– Volt olyan, amit nem mondott ki?

– Egy érdekes dolog volt, amit eddig nem mondott ki, bár mindannyian tudtuk, hogy nincs koalíciós kormány, nincs KDNP. Azt mondta, politikai stabilitás van, nincs koalíció, és ezért nincsenek viták. Eddig is tudtuk, hogy ez nem koalíció, de most feketén-fehéren az arcába vágta Semjén Zsoltnak – aki szintén ott ült az első sorban -–, hogy itt nincs koalíció, itt ő van, a Fidesz van, és egy kormány van. 

– Ráadásul a világ tartozik nekünk…

– „És azt mi be fogjuk hajtani a világon” – mondta. Én nem tudom, hogy a világ mivel tartozik nekünk, egyelőre az Európai Unió elég sokat fizetett Magyarországnak. Egyelőre Magyarország tartozik azzal, hogy elfogadja az Európai Unió értékeit. Nem az a helyzet, hogy mi itt most bármit is behajthatnánk a világon. Itt ő hipnotizálni akar, és teljesen téves látszatot kelt. Ezzel pedig meg is téveszti az embereit, mert valószínűleg nagyon sokan hitelt adnak a szavainak. Csakhogy azoknak semmi közük nincs ahhoz, ami ténylegesen van a világban. 

(Az 1. rész itt olvasható.)