Szentkirályi Alexandra elutasítja a főpolgármester-helyettesi széket

HírKlikk 2024. október 3. 19:15 2024. okt. 3. 19:15

Szentkirályi Alexandra a hirado.hu-nak csütörtökön azt mondta: "főpolgármester-helyettesként sem veszünk részt a szivárványkoalíció városházi paktumaiban".

A Fidesz budapesti elnöke mindazonáltal jelezte, hogy kész bárkivel együttműködni, aki pártpolitikai machinációk helyett a budapesti emberekért kíván dolgozni.

A hirado.hu oldalon megjelent cikkben azt írták: a hatályos törvények előírják, hogy Karácsony Gergelynek valakit jelölnie kell a főpolgármester-helyettesi pozícióba, ellenkező esetben ezt Budapest főispánjának, Sára Botondnak kell megtennie.

A fővárosi kormányhivatal gyakorolja ugyanis a törvényességi felügyeleti jogokat, és többek között a fővárosi önkormányzati döntések jogszerűségét is ellenőrzi. Ha a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén nem sikerül megválasztani a főpolgármester helyettesét, akkor a Fidesz által a főispáni székbe emelt Sára Botond is kinevezheti Karácsony Gergely helyettesét, akár még a Fidesz budapesti elnökét is - írták.

Szentkirályi Alexandra a portál kérdésére azt válaszolta: nem tör pozícióra, számára az a kérdés, hogy mi szolgálja jobban Budapest érdekét. Az, hogy a megválasztott főpolgármester-helyettesek részt vesznek a fővárosi munkában, vagy az, hogy a szivárványkoalíció hatalmi alkudozásai miatt állnak a budapestiek ügyei - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a főváros lakosai a balliberális közgyűlési többség mellett döntöttek, ezzel azonban különös felelősség is jár, hiszen meg kell oldaniuk a főpolgármester-helyettes kérdését is. Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere; ezt az eredményt tiszteletben tartva kész mindenkivel együttműködni, aki pártpolitikai machinációk helyett a budapesti emberekért kíván dolgozni - mondta.

Tájékoztatása szerint már rögtön az első közgyűlésre három előterjesztést nyújtottak be a legégetőbb problémák: a közbiztonság, a hajléktalanság és a köztisztaság ügyében. Ugyanilyen fontos, hogy azonnal foglalkozzunk a légszennyezettséggel, a dugókkal, a kábítószerek terjedésével és a lakhatással - sorolta.

Szentkirályi Alexandra rámutatott: a főpolgármester az elmúlt öt évben nem sokat tett az élhetőbb, biztonságosabb, tisztább Budapestért. Arra is várják a budapestiek a választ, hogy hogyan sikerült a fővárost öt év alatt így "legatyásítani" - mondta.

Úgy fogalmazott: az a céljuk, hogy a város ne a megoldandó problémák halmaza és állandó küszködés legyen, hanem sikeres és fejlődő város, ahol jó élni, dolgozni és gyermeket nevelni.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom