Szentpéteri Nagy Richard: már régen a közös listánál kéne tartani

Csanádi Dávid 2020. január 15. 13:23 2020. jan. 15. 13:23

A közelmúlt megismételt és időközi választásainak eredményei, úgy tűnik, végérvényesen megszűnt a centrális erőtér, és felébredt az ellenzék. Kérdés azonban, hogy ez valóban azt jelenti-e, hogy megtörténtek az első lépések a 2022-es kormányváltás felé? Szentpéteri Nagy Richard politológust hívtuk segítségül a kérdés megválaszolásához.

Semmit nem lehet tudni, még azt sem, hogy ma délután milyen eredmények születnének. A nép és a választás egy misztérium – vélekedett az elemző, aki szerint látszik egy bizonyos fordulat, de közben az ellenzék is átrendeződött. A Demokratikus Koalíció és a Momentum előretört, a többiek pedig lemaradtak. Szentpéteri szerint, éppen ezért fontos például az MSZP számára a minél szélesebb körű összefogás.

A szakértő úgy véli, ha a 2014-ben az MSZP az Együttel közösen, Bajnai Gordont jelöli miniszterelnöknek, akkor most más országban élünk. Ennek ellenére, az ellenzéknek tíz évre volt szüksége ahhoz, hogy felismerje a közös lista szükségességét, pedig a választók már 2011-ben erről beszéltek.

Szentpéteri szerint, annak ellenére, hogy az őszi önkormányzati választás eredménye nyilvánvalóan hat a társadalomra, a küzdelem továbbra is egyenlőtlen: a Fidesz társadalmi támogatása magas, és a kormánypártnak is vannak még eszközei – egészen biztos, hogy nem csak A-, de B-, C- és D-tervvel is készülnek. Az ellenzéknek pedig már régen a tényleges közös listánál kellene tartania, de még erről sem született megállapodás.

A politológus úgy vélekedett, már bebizonyosodott, hogy az ellenzék közös munkával képes legyőzni a Fideszt, de csak akkor érhet el eredményt, ha intellektuálisan és morálisan is fel tud nőni a feladathoz.