Szeptembertől nem tanulnak az őskorról az általános iskolások

HírKlikk 2020. június 26. 10:54 2020. jún. 26. 10:54

Az idén alig fél év alatt átírt, és engedélyezett történelemkönyvekből kimaradt az általános iskolában az őskor vagy Hammurapi törvénykönyve. Helyette lesz viszont magyar őstörténet.

A változásról az ATV Híradónak a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Miklósi László nyilatkozott, aki elmondta, hogy az új, elfogadott tankönyvek is csak részben felelnek meg a Nat-nak. 

 

„Egyes kérdések esetében – ilyen például a honfoglalás, a magyar őstörténet – nem a tudományos konszenzus által elfogadott véleményből indul ki a tankönyv, hanem mintha egy megszépített múltat szeretnének ábrázolni. A magyarok ősei nem menekülhettek, az dehonesztáló lenne e szerint a gondolkodás szerint. Én azt mondom, jó lenne a tényeket figyelembe venni"

Miklósi azt is hozzátette, hogy a gyorselemzésük után, kiderült számukra, hogy a tananyag módszertanilag helyenként több évtizedes visszalépést jelent, és a minőségen is meglátszik a rohammunka. 

Az ATV Híradó feltette az új történelem tankönyvekkel kapcsolatos kérdéseket a köznevelésért felelős államtitkárságnak is. 

„Az említett szervezetek sajnos ezúttal is részesei a szokásos politikai támadásoknak. A politikai támadások hátterében pedig az áll, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv vállaltan hazafias, ezért a baloldal kezdettől támadja azt, ahogy most a tankönyveket is. A módosított Nemzeti alaptanterv szerint készült tankönyveket az Oktatási Hivatal által felkért 130 szakember, szaktanár fejlesztette ki a kerettantervnek megfelelően "

– írták. 

Forrás: atv.hu