Szerelmem, Viktor Orban

László Ferenc 2019. augusztus 12. 06:56 2019. aug. 12. 06:56

A számok nem hazudnak: a csehek nagy része egész egyszerűen szerelmes Orbán Viktorba. Hiszen mi másból is fakadna az, hogy egy júniusban készített országos felmérés szerint Csehországban a külföldi személyiségek közül Zuzana Caputová szlovák államfő, Ferenc pápa és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a legkedveltebb. Utóbbi népszerűsége már jó ideje 40-45 százalék között mozog.

Mit esznek Orbánban a csehek? – vetődött fel a kérdés nem csak e sorok írójában, hanem a Klubrádió műsorvezetőjében is, aki megpróbált utánajárni, mi állhat az ilyen mértékű rajongás hátterében.

Bőtös Botond, az Átlátszó prágai tudósítója azon a véleményen volt, hogy a csehek egyszerűen nem tudják, mit tesz Magyarországon Orbán Viktor, nem kapnak hírt a korrupciós botrányokról. Egy dologról tudnak, a migránsellenességről, amit ott Milos Zeman képvisel. Hasonló a retorikájuk is, fehér, keresztény Európáról beszélnek, muszlimellenes hangulatot keltenek. Talán ebből fakadóan az sem véletlen, hogy a két politikus népszerűsége, megítélése hasonló.

Miközben a honi sajtó Orbán – jelen esetben értsd szó szerint - határtalan népszerűségéről írt, az a nem elhanyagolható információ viszont elsikkadt, miszerint az élen álló szlovák elnök népszerűsége Orbán 40-45 százalékához képest 70 fölött van. Annak a Zuzana Caputovának, aki a liberális személetével homlokegyenesen más nézeteket vall, mint a magyar kormányfő. Így viszont már egészen más a leányzó fekvése. Mert igaz, hogy Orbán felfért a dobogó harmadik fokára, de az első helytől a csehek nagy szerencséjére elérhetetlenül távol van.