Szigorúan szakmai szempontok miatt adta le egy nap alatt kilencszer Orbán beszédét a köztévé

Föld S. Péter 2022. március 17. 15:00 2022. márc. 17. 15:00

A közszolgálati televízió 24 óra leforgása alatt kilencszer adta le Orbán Viktor március 15-én elmondott beszédét. Nem részleteket tettek közzé a beszédből, hanem mindannyiszor teljes terjedelmében megismételték. Ha felszínesen gondolkodnánk, arra juthatnánk, hogy ezúttal is arról van szó, amiről már annyiszor a köztévé legújabb kori történetében. Vagyis, hogy a szerkesztők megfelelési kényszerből, a gazda iránt érzett lojalitásból túllihegték a feladatot. Pedig, nem. Ha megkérdeznénk az illetékeseket, és ők válaszolnának a kérdéseinkre, könnyen kiderülne az igazság. Jelesül az, hogy szigorúan szakmai szempontok állnak-e Magyarországon rekordnak számító, és csak az észak-koreai televízió működési rendjéhez hasonlítható megoldás hátterében.

Egyszerűen arról van szó, hogy a köztévé vezetői és szerkesztői mindent a nézőkért tesznek. Az ő tájékoztatásuk számukra minden másnál fontosabb, ezért egyetlen alkalmat sem mulasztanak el, hogy miközben a kedvükben járnak, pártatlanságukat és hitelességüket is bizonyítsák. Ez történt most is, ezért adták le kilencszer Orbán Viktor ünnepinek mondott beszédét, mert azt akarták, hogy mindenki a saját fülével hallgassa, mit mondott a miniszterelnök.

Vagyis nem igazak a Gyurcsány Ferenc kottájából játszó, Soros György zsoldjában álló ellenzék vádjai, miszerint az évente 130 milliárd forintból működő állami közmédia elfogult, és nem a nemzet, hanem annak csupán egyetlen pártja szolgálatába szegődött. Ezzel a napi kilenc ismétléssel ismételten bebizonyosodott, hogy a köztévénél nem Orbán és a Fidesz iránti lojalitásból, szolgalelkűségtől vezérelve készítik a műsorokat, hanem az emberek valós igényeihez igazítják a műsorrendet.

Márpedig az embereknek az az igényük, hogy Orbán Viktort szeretnék látni és hallani. Éjjel, nappal, minden hullámhosszon. És bosszankodnak, mi több, mérgelődnek, ha nem a szeretett vezér van a képernyőn, vagy hallatszik a rádióból. Elvesztegetett számukra minden olyan perc, ami Orbán nélkül telik el – ezt ismerték fel a köztévé műsoráért felelős független szakemberek, ezért adták le kilencszer a miniszterelnök március 15-i beszédét.

Még ennél többször is leadták volna, de sajnos ez fizikailag nem volt lehetséges. Talán, ha Orbán rövidebben beszél, akkor még a mostaninál több ismétlés is belefért volna a 24 órába. Ha például a miniszterelnök öt percet kapott volna a közszolgálati televízióban, akkor szerény számítások szerint akár 200-szor is hallhattuk volna az általa elmondottakat.