Szijj László cége építheti a mohácsi Duna-hidat 294 milliárd forintért

HírKlikk 2024. április 25. 11:20 2024. ápr. 25. 11:20

Az eddigi legdrágább magyar híd épülhet meg Mohácsnál – derült ki, miután végeztek az ajánlatok elbírálásával.

A Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt adta a legolcsóbb ajánlatot a mohácsi Duna-híd és az ahhoz vezető utak megépítésére – írja az Átlátszó információira hivatkozva a hvg.hu. A munka értéke így 294,9 milliárd forint lehet. A Strabag 309, a Swietelsky pedig 316 milliárd forintért vállalta volna a feladatot. A portál azt is hozzátette: az építkezés költségét 2010-ben még 26,5 milliárd forintra becsülték.

Fontos hozzátenni, hogy ezért a pénzért nem csak híd épül, bár nyilván a leglátványosabb az lesz. A projektbe tartozik az 51-es úttól a hídig vezető, 19,5 kilométeres, 2×1 sávos út megépítése, a Duna másik oldalán egy 8,5 kilométeres, 2×2 sávos főút az M6-os autópályáig, az 57-es út most is meglévő szakaszának kibővítése 2×1-ről 2×2 sávossá, valamint új körforgalmak építése, kerékpárút a Duna-hídon, valamint természetesen két ártéri és egy mederhíd, összesen 756 méter hosszan.

Ezek a részletek azért is fontosak, mert az Átlátszó felveti: kisebb cégeket is bevonhattak volna a közbeszerzésbe, úgy talán olcsóbb is lehetett volna az egész, ha az egymástól jól elkülöníthető szakaszokat több kisebb közbeszerzésre bontják szét. Ehelyett az egyszerű útépítésre vagy körforgalom építésére alkalmas cégek nem indulhattak, és azt is bevették a pályázati kiírásba, hogy az elmúlt három évben 110 milliárd forintot elérő árbevétellel lehetett csak jelentkezni, vagyis a három nagy pályázó mellett másnak nem is igazán lett volna esélye indulni.