Szijjártó: az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűncselekmény

HírKlikk 2024. június 13. 17:50 2024. jún. 13. 17:50

Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, az illegális határátlépés pedig nem emberi jog, hanem bűncselekmény – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Manilában.

A tárcavezető Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, majd kifejtette: az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a területére és kikkel akar együtt élni. Abban is egyetértenek, hogy az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűncselekmény – fűzte hozzá.

Kiemelte: nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, tiszteletben tartva a két ország közötti megállapodásokat. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer Fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik – jelentette ki Szijjártó Péter.

Elmondta: a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója kiváló alkalmat biztosít a politikai megbeszéléseknek. Az egyeztetés ugyanakkor azért is aktuális, mert Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, méghozzá nagy kihívást jelentő körülmények között, hiszen a világ hatalmas biztonsági és gazdasági válsággal nézett szembe az elmúlt időben – mutatott rá.

Közölte: bár a két ország tízezer kilométer távolságra van egymástól, mindkettő esetében hasonló hatással járt ez a válság, és mindkettő abban érdekelt, hogy ismét béke és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés legyen a világban. A miniszter kitért rá: jelenleg Európa nagyon rossz formában van, már két és fél éve háború zajlik a kontinensen, és olyan politikai, ideológiai törekvések vannak, amelyek arra irányulnak, hogy gátolják a keleti-nyugati együttműködést. A magyar EU-elnökség arra fog törekedni, hogy javítsa Európa helyzetét, ehhez pedig békére van szükség a kontinensen – fogalmazott.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom