Szijjártó elárulta, hogy hány orosz állampolgár tartózkodik Magyarországon

HírKlikk 2024. szeptember 7. 13:00 2024. szept. 7. 13:00

Nevetségesnek tartja a külügyminiszter, hogy vannak olyan európai parlamenti képviselők, akik kizárnák Magyarországot a schengeni övezetből a Nemzeti Kártya-program kiterjesztése miatt. Szijjártó Péter szerint Magyarországon mindösszesen 7 ezer orosz állampolgár tartózkodik.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a Nemzeti Kártya-program Oroszország és Belarusz számára való kiterjesztése után hisztériakeltés zajlott Magyarország ellen és „a kettős mérce legdurvább megnyilvánulásaként” jellemezte azt, ahogy arra az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament reagált.

Ezek után egyes EP-képviselők részéről felmerült, hogy Magyarországot ki kellene zárni a schengeni övezetből.

Az ATV-nek nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter nevetségesnek nevezte „amit művelnek”, valamint hangsúlyozta: 1 millió 9 ezer orosz állampolgár tartózkodik ma az EU-ban, ebből Magyarországon 7 ezer, ami mindösszesen 0,7 százalék. 

A külügyi tárca vezetője megjegyezte, Németországban 300 ezer, a balti országokban pedig, akik a leghangosabbak a témában, összesen 140 ezer fő orosz állampolgár. A franciák, az olaszok és a németek radikálisan növelték idén a belorusz állampolgároknak kiadott vízumok számát.

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom