Szijjártó furcsa amerikai barátai

NVZS 2022. november 16. 07:30 2022. nov. 16. 07:30

„Magyarország barátai mind győztek az amerikai félidős választásokon” – örömködött a minap Szijjártó Péter a Facebookon. Neki legyen mondva! Lehet, hogy a külgazdasági és külügyminiszter által név szerint kiemelt négy trumpista republikánus politikus az ő és Orbán Viktor barátja, de hogy Magyarországé nem, az is biztos. Persze vannak az országnak tényleges barátai is a választásokon most győztesek között: ilyen például a demokrata Marcy Kaptur, aki nem mellesleg a Magyarország érdekeinek az előmozdítását zászlajára tűző, az amerikai Kongresszusban működő kétpárti Magyar Kaukusz társelnöke.

Magyarország barátai mind győztek az amerikai félidős választásokon” – ezzel a felvezetéssel indul Szijjártó Péter minapi Facebook-posztja. A bejegyzésben név szerint említi Mike Crap szenátort, valamint Adrian Smith, Mike Kelly és Mike Waltz képviselőket, akik – mint írja – „határozottan kiálltak hazánk mellett, amikor a Biden-adminisztráció válaszul arra, hogy a magyar kormány nem akart adókat emelni, felmondta a kétoldalú adóügyi megállapodást”. Mint hozzátette: „barátaink biztosítottak arról, hogyha visszatér a republikánus többség, akkor helyreállítják a két ország közötti adóügyi együttműködést is”. 

Ez persze nagyon jól hangzik, ám már kevésbé akkor, ha egy kicsit megkapirgáljuk a felszínt. Merthogy kikről is van szó? Mike Crap idahói szenátor 1999 óta tagja az amerikai kongresszus felsőházának; Adrian Smith nebraskai képviselőt először 2007-ben választották meg; Mike Kelly Pennsylvaniából 2011 óta tagja a Képviselőháznak; s végül, de nem utolsósorban a floridai Mike Waltz először 2018-ban került be a washingtoni alsóházba. Mind a négyen a legutóbbi elnökválasztáson vereséget szenvedett Donald Trump emberei, akiket a félidős választáson is a Republikánus Pártban – mostanáig feltétlenül – a legnagyobb befolyással rendelkező, a választások eredményét megkérdőjelező Trump jelölt indulóként. A négy republikánus politikus közös vonása az is, hogy nem voltak hajlandók elítélni nemhogy a bukott elnök szerepét a demokrácia megcsúfolásának szégyenteljes tavaly január 6-i eseménysorozatában, de még csak véleményt sem formáltak nyilvánosan a Capitolium ostromáról. A közvetlenül az ostrom után a USA Today által készített felmérésben is hallgatagok maradtak. Az amerikai lap még tavaly januárban több mint 500 törvényhozót kérdezett meg az ostrommal kapcsolatos véleményéről, s a többi között arról, mennyire érzi biztonságban magát azok után, ami történt. Több mint 150-en válaszoltak a lap megkeresésére, a négy méltatott politikus közül egy sem.

Rögzítsük tehát: a négy megválasztott republikánus képviselő mind Donald Trump jelöltje volt, annak a Trumpnak az embere, aki a vereségébe bele nem törődve addig hergelte a szavazóit, amíg országszerte megkérdőjeleztette velük a 2020-as választás eredményét, majd január 6-án, azon a napon, amikor a törvényhozás áldását adta a demokrata Joe Biden győzelmére, nagygyűlés tartott, ahol a beszéde után a tömeg támadásra indult a Capitolium ellen. A Szijjártó Péter által méltatott, Magyarország barátainak nevezett négy republikánus politikus egyike sem volt hajlandó elítélni a demokrácia elleni támadást.

Válaszolt viszont a USA Today kérdésére Marcy Kaptur, aki a következőt tudatta: „Úgy érzem, hogy a modern amerikai történelemben nem volt fontosabb pillanat a mostaninál arra, hogy a józan gondolkodású és mélyen hazafias emberek induljanak választott tisztségekért, segítendő a köztársaságot, amikor annak a legnagyobb szüksége van rá. Nagyobb felelősséget érzek a történtek után” – mondta Kaptur.

S hogy ő miért kiváló példa arra, hogy kik Magyarország tényleges barátai? George Lazar magyar-amerikai újságíró egy, a Szijjártó bejegyzésére válaszul, szintén a Facebookon közölt posztjában emlékeztetett arra, hogy a demokrata Marcy Kaptur – aki nyert a félidős választáson – a Kongresszusban a magyar érdekeket előmozdításán fáradozó, Tom Lantos által 2003-ban alapított kétpárti csoportosulás ,a Hungarian Caucus társelnöke, aki nagy magyar amerikai közösségeket képvisel Ohióban, Cleveland környékén. Amúgy 2017-ben ebbéli tevékenységét elismerve, Magyarország barátjaként a Magyarország Tiszti Érdemrendje Érdemkeresztjével tüntette ki az Orbán-kormány. Kaptur a kitüntetés átvételekor a támogatását fejezte ki a budapesti kormánynak.

Két évvel később azonban már tiltakozott Orbán Viktor látogatása ellen a Fehér Házban – emlékeztet George Lazar. Politikustársaival közös, az akkori elnöknek, Trumpnak címzett levelükben a többi között leszögezték: 

„...aggódunk amiatt, hogy szemet huny Orbán miniszterelnök magyarországi demokrácia elleni folyamatos támadásai felett – ezzel hatékonyan támogatva sajnálatos tetteit...Hazájában felügyelte a demokrácia visszacsatolását, antiszemita és idegengyűlölő toposzokat használt politikai üzeneteiben, és összebarátkozott Vlagyimir Putyinnal és a Kremllel. Elnyomta a független médiát és az akadémiai szabadságot is, hogy megszilárdítsa egyre autokratikusabb uralmát...Orbán miniszterelnök bel- és külpolitikai céljai ellentétesek az amerikai értékekkel és az amerikai biztonsági érdekekkel. Ezért felszólítjuk Önöket, hogy a következő napokban ne találkozzanak Orbán miniszterelnökkel, és halasszák el ezt a találkozót, amíg Orbán miniszterelnök vissza nem téríti országát a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása útjára”.

Így beszél egy, a demokratikus Magyarországért aggódó ember. Egy olyan politikus, aki ténylegesen Magyarország és nem Orbán Viktor és sleppjének a barátja.