Szijjártó: Magyarországon nincs szükség állig felfegyverzett biztonsági őrökre a zsidó ünnepségeken, a zsinagógák környékén

HírKlikk 2024. szeptember 26. 21:00 2024. szept. 26. 21:00

Magyarország kiváló példa a különböző nemzetiségek és vallások békés együttélésére, ez azonban nem mindenhol adott, ezért az ENSZ-nek is feladata ennek elősegítése - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Civilizációk Szövetségének (UNAOC) kísérőrendezvényén hangsúlyozta, hogy ma az emberiség a veszélyek korát éli, erősödik a terrorfenyegettség és számos fegyveres konfliktus zajlik a világban, ezért a nemzetiségek és vallások békés együttélése most fontossabb, mint valaha.

Kifejtette, hogy az ENSZ-nek az is fontos feladata, hogy a civilizációk, a különböző nemzetiségek és a különböző vallások békés együttélését elő tudja segíteni.

"Hiszen ha a civilizációk egymás mellett békében élnek, akkor a leendő fegyveres konfliktusok számát csökkenteni lehet" - mondta.

"Én azt gondolom, hogy Magyarország itt kiváló példával szolgál, hiszen a kormány minden támogatást megad a Magyarországon élő nemzeti közösségeknek ahhoz, hogy meg tudják tartani az identitásukat, meg tudják azt élni (…) Az ehhez szükséges kulturális, közigazgatási és oktatási feltételeket biztosítjuk" - jelentette ki.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban adott korábbi nyilatkozatában pedig sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ez mindenhol nincs így, és a nemzeti kisebbségek a világ számos pontján elnyomásban élnek.

"Nem is kell messze mennünk, hiszen Ukrajnában gyakorlatilag az elmúlt kilenc évben szisztematikusan rombolták a nemzeti közösségek jogait különböző okoknál fogva. És dacára minden ígérgetésnek mind a mai napig nem került sor a 2015 előtti állapotok visszaállítására" - húzta alá.

Leszögezte, hogy ez a kérdés hangsúlyosan napirenden lesz az ukrán kollégájával tervezett találkozóján jövő hétfőn.

A miniszter végül jó példának nevezte Magyarországot a vallási közösségek békés egymás mellett élése terén is. "Budapest mindig jó példával szolgál, hiszen Közép-Európa legnagyobb katolikus katedrálisa és Európa egyik legnagyobb zsinagógája gyakorlatilag sétatávolságra vannak egymástól" - mutatott rá.

"Magyarországon a látogatóknak nem kell állig felfegyverzett biztonsági őrökkel szembesülniük a zsidó ünnepségeken vagy a zsinagógák környékén. Egész egyszerűen Magyarországon a vallási közösségek is abszolút szabadon élhetik meg és gyakorolhatják vallásukat, békében, nyugalomban élhetnek" - húzta alá.

"Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a vallási közösségek békésen élnek egymás mellett, és a kisebbségek számára is minden adott az identitásuk megtartásához" - összegzett.

"A vallások békés együttélése rendkívül fontos a számunkra. Szégyenteljes módon a liberális médiában általában antiszemitizmussal vádolnak minket, de ha ez így lenne, akkor nem értem, miért éppen Magyarországot választotta volna az izraeli futballválogatott hazai pályának, amikor sajnos nem tudnak otthon játszani" - mondta.

Illetve megjegyezte, hogy hazánk ezeréves keresztény államisággal rendelkező országként felelősséget érez a nehéz sorsú keresztény közösségekért világszerte. Tájékoztatása szerint az elmúlt években ezért mintegy 110 millió dollárral támogatták ezeket a közösségeket, kétmillió emberhez elérve, azért "hogy egyetlen kereszténynek se kelljen elhagynia az otthonát, mert terroristák vagy egyszerűen szélsőséges őrültek fenyegetik őket".

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom