Szijjártó nagy bejelentése: Magyarország tagja az elitklubnak

HírKlikk 2020. február 18. 10:24 2020. feb. 18. 10:24

Magyarország harmadik éve tagja annak a 35 országot számláló elitklubnak, amely éves szinten 100 milliárd eurót meghaladó exportra képes – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Taskentben, az üzbég-magyar üzleti fórum megnyitóján.

„Külpolitikánkban különös hangsúlyt helyezünk az egyre dinamikusabban növekvő közép-ázsiai térség és az Európai Unió növekedési motorjaként szolgáló Közép-Európa együttműködésének erősítésére" – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter az üzbég fővárosban.

A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy nincsenek vitás kérdések a két ország között, és ezért nincs semmilyen akadálya a nyugodt üzletkötésnek és tárgyalásnak.

A miniszter szerint, az elmúlt időszakban megváltozott mindaz, amit a világgazdaságról gondoltunk, és ezeknek a változásoknak egyik eleme az, hogy korábban lesajnált térségek jelentős növekedést tudnak felmutatni.

A növekedési motor szerepe más-más földrajzi egységbe került. A magyarok és az üzbégek két ilyen térséget képviselnek – mondta Szijjártó Péter.

Közép-Európában a növekedés üteme meghaladta az európai átlag dupláját. Az öt leggyorsabban növekvő európai gazdaságból négy ebben a térségben található, és a magyarok büszkék lehetnek arra, hogy az EU leggyorsabban növekvő gazdaságát tudhatták a magunkénak tavaly – hangoztatta.

A magyar gazdaság versenyképességét világosan mutatja az a tény, hogy míg a 94. helyen áll lakosság szempontjából, addig a 34. legnagyobb exportteljesítményt tudja felmutatni – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy a Magyarország és Üzbegisztán közötti földrajzi távolság dacára, nagyon sok a közös pont a két ország között.

Mindkettő részt vesz a Türk Tanács munkájában – mutatott rá Szijjártó Péter.

Az üzleti fórum megnyitóján Szijjártó Péter bejelentette, hogy taskenti látogatásán olyan fontos döntések születtek, amelyek elősegítik a két ország közötti üzleti kapcsolatok élénkítését.

Az Eximbank 100 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar-üzbég üzleti kapcsolatok pénzügyi hátterének megteremtését, és 2020-ra 300 fölé emelkedik a közúti tranzitengedélyek száma. 2021-től pedig minden közúti szállítási engedély adómentessé válik. Évente 30 ösztöndíjas helyet biztosít Magyarország üzbég hallgatóknak magyar egyetemeken, és több egyetem-közi fejlesztési projekt is beindul. Például az egyik legnagyobb magyar egyetem kampuszt is létrehoz Üzbegisztánban – közölte Szijjártó Péter.

A miniszter arra is kitért, hogy magyar cégek 3000 bankautomatát szállítanak Üzbegisztánba, a Richter magyar gyógyszergyártó pedig több mint 100 törzskönyvezett gyógyszert forgalmaz az országban.

Megállapodás született a vetőmagtermesztés, a növényiolaj-gyártás, a gabonatárolás és -feldolgozás területén. Több olyan projekt is előkészítés alatt áll, amelyben magyar technológiát használnak üzbég vállalatok a határvédelem, a vízgazdálkodás, az élelmiszer-biztonság, a csirkefarm-telepítés vagy akár a pontytelepítés terén – tette hozzá.

„Mindez világosan mutatja, hogy a gazdasági együttműködés nagyon széles skálája jött létre a két ország között, a vártnál is sokkal szélesebb. Ennek eredményeképpen elmondhatjuk, hogy 88 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom" – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI