Szijjártó: Nem lesz gond Magyarország jövő évi gázellátásával

HírKlikk 2019. augusztus 21. 15:52 2019. aug. 21. 15:52

Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra, még akkor is, ha nem jön létre az újabb orosz-ukrán megállapodás a gázszállításról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a szerb energetikai és bányászati miniszterrel közös szerdai, tapolcai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 85 százalékos, őszre viszont 100 százalékos lesz a magyar gáztározók töltöttsége.     

Már idén beszállítják Magyarországra a jövőre szükséges gázmennyiség felét, azaz szeptember végéig 2 milliárd köbméter gáz érkezik - mondta a politikus.

Az Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszterrel kötött megállapodás értelmében Szerbia gázellátása is biztosított lesz a következő évben Magyarországon keresztül - mondta.

A Törökországon, Görögországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó déli szállítási útvonal 2021 előtt nem fog teljes kapacitással működni a Bulgáriában zajló jogi eljárás miatt, de azután évi 10 milliárd köbméter gázt is vásárolhat Magyarország onnan - tette hozzá a miniszter.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy európai érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség és kiemelten Szerbia uniós csatlakozását.

Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszter fontosnak nevezte a jó partneri kapcsolatot Magyarországgal. Mindkét kormány prioritásként kezeli a gázellátást, és Szerbia számára sokat jelent Magyarország támogatása ezen a területen - hangsúlyozta.

Az uniós csatlakozásról közölte: Szerbia mindent elkövet, hogy belátható időn belül az Európai Unió tagja lehessen.

Forrás: MTI/Hírklikk