Szijjártó: nem tudok Orbánnál demokratikusabb politikust Európában

HírKlikk 2021. január 28. 17:10 2021. jan. 28. 17:10

A külgazdasági és külügyminiszter interjújában beszélt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatáról is.

Szijjártó Péter az Euronewsnak adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Államok és hazánk kapcsolata sosem volt még olyan jó, mint a Trump elnöksége alatt.

„Abszolút nem túlzás azt állítani, hogy 2016 és 2020 között a valaha volt legjobb politikai kapcsolat állt fenn a két ország között, ez pedig elsősorban az Egyesült Államok volt elnöke és Magyarország miniszterelnöke közötti nagyon jó személyes kapcsolatnak volt köszönhető. Reméljük, hogy ennek a politikai kapcsolatnak a színvonala továbbra is olyan magas marad, mint az elmúlt négy évben volt” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó szerint az új elnök kritizálta hazánkat, amikor autokratikusnak nevezte Magyarországot.

„Szerintem ez az ország iránti tisztelet és bizalom hiányát mutatja” – vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette, hogy a „bizalom és a tisztelet nagyon fontos”.

„A mostani miniszterelnök az első volt, aki a szovjet csapatok távozását követelte Magyarországon. Fontos szerepe volt a demokratikus átmenetben és négyszer választották meg Magyarország miniszterelnökévé. Az elvesztett választások után is a politikában maradt, elszámoltatható volt és újraindult a mandátumáért. Nem tudok nála demokratikusabb politikust elképzelni jelenleg Európában” – jelentette ki interjúja végén Szijjártó Péter.