Szijjártó szerint lesz BMW-gyár, a cég szerint nem

Csanádi Dávid 2020. május 6. 18:20 2020. máj. 6. 18:20

Egy évvel halasztották el a gyár felépítését, mert a koronavírus-járvány alatt visszaestek a BMW csoport értékesítései. Szijjártó Péter szerint, viszont nincs baj, a gyár fel fog épülni. Csak azt nem mondta, hogy mikor.

A BMW célja, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét. Ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést. A vállalat a várható keresletre reagálva, hajt végre projekteket, ezért a mostani helyzetben a debreceni BMW-gyár építését egy évvel elhalasztották – írja a Portfolio.

Oliver Zipse a cégcsoport igazgatótanácsának elnöke sajtótájékoztatón jelentette be a beruházás elhalasztását.

Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét. Alapvetően, a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálunk, ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is” – mondta.

Nicolas Peter igazgatósági tag pedig kijelentette, hogy a magyarországi BMW-üzemen kívül más projekteket is elhalasztanak.

A BMW negyedéves jelentése beszámol arról, hogy erőteljes költségkontrollt vezetnek be, mert elsődleges a likviditás megőrzése. Emiatt a K+F költségeken nem, a beruházásokon viszont spórolnának – írja Portfolio, hozzátéve, hogy az idei első negyedévben a BMW szinten tartotta a K+F-költéseket. Ezen a költségsoron csupán 1,1 százalékos csökkenés látszik. A BMW 1,38 milliárd eurót költött, viszont a beruházásokat közel harmadával faragták le – a Capex 1 milliárd euróról 31 százalékkal 687 millió euróra csökkent.

Nicolas Peter pedig úgy nyilatkozott, hogy a beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb, mint 4 milliárd euróra csökkentik 2020-ban.

Szijjártó Péter külügyminiszter ezzel szemben azt posztolta a Facebookon, hogy a  BMW debreceni gyárépítésének „elhalasztásáról” szóló sajtóértesülésekkel szemben, az igazság az, hogy a kormány ma egyeztetett a vállalat vezetőivel, akik továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett.

Szijjártó szerint, jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen is folytatnak majd megbeszélést. A gyár építési munkálatai már most is zajlanak.

Ehhez mi csak annyit tudunk hozzáfűzni, hogy a miniszter minden szava igaz lehet akkor is, ha egy évvel elhalasztják a BMW-gyár építését. Attól ugyanis még jöhetnek jövő pénteken a gyár leendő vezetői, a cégcsoport is elkötelezett lehet az építkezés iránt, ami egyelőre zajlik.

Szijjártó Péter viszont nem jelölt meg időpontot a gyár átadására, így jelen pillanatban „a mindenki igazat mond, csak mi nem tudunk pontosan semmit”-állapotba került a magyar közvélemény.