Szili: magunk kívánunk dönteni a magunk életéről

HírKlikk 2019. február 8. 19:02 2019. feb. 8. 19:02

Szili Katalin szerint a magyarság maga kíván dönteni a maga életéről azon keretek között, amelyekbe száz éve kényszerült. 

A miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei Autonómiatanács (KMAT) által szervezett temesvári centenáriumi konferencia megnyitójában beszélt erről. A konferencia keretében történészek tartottak előadásokat azokról az eseményekről, amelyek száz évvel ezelőtt a Bánságban történtek. 

Szili Katalin a rendezvény fontosságát méltatván kijelentette: "ha a múltban eligazodunk, helyes iránytűnk lesz a jövő felé is". 

A miniszterelnöki megbízott kijelentette: amiként a múltban, úgy jelenleg is ki lehet mondani, hogy a magyarság számára autonómiát kell biztosítani európai keretek között, ahogyan Európában bárhol másutt lehetséges. Hozzátette: ennek a kinyilvánítása nem ok arra, hogy bárki a magyarokra süsse a bélyeget, hogy etnikai alapon, elszakadási szándékkal akarják az autonómiát. Kijelentette: erről soha nem esett szó a kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal megbeszélésein.

"Mi azon keretek között, amelyekbe száz évvel ezelőtt kényszerültünk, magunk kívánunk dönteni a magunk életéről. Csak ennyit akarunk, nem többet, nem kevesebbet" - fogalmazott a politikus. 

Forrás: Hírklikk