Színművészeti átalakítása: bosszútragédia és fenékberugdosós bohózat

HírKlikk 2020. július 2. 06:23 2020. júl. 2. 06:23

Nem ennek az Erzsébet-kori bosszútragédiából és fenékberugdosós ócska bohózatból összefércelt darabnak a szerepére jelentkeztem, amikor pályáztam - mondta a HVG-nek adott interjúban Upor László, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, akit a szenátus ugyan vezetővé választott, de a miniszter kinevezés helyett inkább kiszervezi alóla az intézményt.

Ha a Parlament megszavazza, ez az egyetem is alapítványi fenntartásba kerül szeptember elsejével, ami ellen nagy a tiltakozás.

Bár Palkovics László miniszterrel is egyeztettek, Upor azt mondta, ezt nem nevezné tárgyalásnak és dialógusnak sem: párhuzamos monológok hangzottak el színvonalról, rugalmasságról, nyitottságról, korszerűségről. Upor elmondása szerint,Palkovics úgy látja, ez az egyetemen mind hiányzik, de a tényekre nem volt kíváncsi.

Azt sem látszott megérteni, hogy nélkülük nemigen lehet jobbá tenni az egyetemet, amennyiben tényleg ez a cél.

A HVG felvetésére, hogy a jelek szerint, éppen ezt próbálják, Upor azt mondta, „szívesen elmagyaráznám, mi a különbség a szeretkezés és a nemi erőszak között. Ugyanazok a szervek vesznek benne részt, és mindkettőből születhet tökéletesen egészséges, sőt, tehetséges gyerek, de az egyikük életére mindvégig súlyos árny vetül".

Forrás: HVG