Szlovákia szigoríthat, de nem készül a oltás kötelezővé tételére

HírKlikk 2021. szeptember 26. 20:30 2021. szept. 26. 20:30

A szlovák egészségügyi miniszter ma belengette a járványellenes intézkedések szigorítását. Vladimír Lengvarský ugyanakkor azt mondta, hogy Szlovákiában egyelőre nincsenek politikai törekvések a kötelező oltás bevezetésére.

Lengvarský a TA3 Politics című vitaműsorában nyilatkozott a járványhelyzetről. A Bumm.sk portál tudósítása szerint a miniszter kifejtette, hogy a kormány nem szeretné korlátozni az embereket, s újra bevezetni a veszélyhelyzetet. Ugyanakkor szeretné, ha az emberek megértenék, hogy ez rajtuk múlik. Mint hozzátette: az oltással a lakosok megvédik saját magukat, a környezetüket, és segítenek elkerülni a kórházak feltöltődését. Mivel számos lakos nincs tisztában ezzel, a járványellenes intézkedések szigorítása várható.

Az országos átoltottsági arány miatt nem lepte meg a minisztert, hogy nő a koronavírussal regisztrált betegek száma. Mint ismert, Szlovákiában a lakosok 51,1 százaléka kapta még csak meg a két dózist. Lengvarský szerint problémás, hogy az oltásellenes-kampánynak még mindig sok pártfogója van. Szerinte azokat az embereket, akik elzárkóznak az oltás elől, nagyon nehéz lesz meggyőzni. Az átoltottsági arány az egészségügyi dolgozók körében is még csak megközelítőleg 70 százalék, miközben az orvosoknak 90, az ápolóknak pedig a 80 százaléka érintkezik koronavírusos betegekkel.

Ennek ellenére, Lengvarský komplex kérdéskörnek tartja a kötelező oltás bevezetését. Bár az intézkedés nem ütközne törvénybe, de kérdés, hogy a végrehajtási szervek hogyan büntetnék azokat, akik nem hajlandók felvenni az oltást. A vakcina-lottót az oltottak jutalmaként értékeli. Szerinte 100 ezer lakos volt, aki legalább egy személyt motiválni tudott az oltás felvételére.

Forrás: Hírklikk