Szolnok megmutatta, milyen módszerekkel dolgoznak a fideszes polgármesterek

M.I. 2021. január 18. 13:40 2021. jan. 18. 13:40

Az alábbi történetet körülbelül úgy foglalhatnánk össze, a Fidesz eladta Szolnok közepét, most meg a város fizeti érte a bérleti díjat. Az az MSZP-s politikus, aki a városnak kárt okozó fura üzletet egy tüntetésen nyilvánosságra hozta, és akit a jelenlegi fideszes polgármester az ott elhangzottakért beperelt, most már a bíróság első fokú ítéletének birtokában joggal mondhatja, hogy nemhogy személyiségi jogot nem sértett, de az általa említett károkozás ténye is igaz. Mondhatnánk úgy is, hogy ez az a tipikus eset, amikor az esett a gödörbe, aki a vermet ásta.

Szolnok szívében, az ellenzék 2019. március 14-én tüntetést tartott a sajtószabadságért. Ezen Radócz Zoltán MSZP-s politikus is beszédet mondott, és egy közel 26 éve lezajlott ingatlanbiznisz máig is tartó hatására hívta fel a figyelmet. De megtette ezt Facebook-posztokban is, és a véleményét nem rejtette véka alá, miszerint a két fideszes polgármester, a korábbi, Várhegyi Attila és a jelenlegi, Szalay Ferenc 15 millió forint kárt okozott a városnak. Azt is kifejtette, hogy Szalay az ügyben sunyi módon falazott Várhegyinek. Ezért Szalay Ferenc személyiségi jog és jó hírnév megsértése miatt pert indított ellene. Csakhogy a Kecskeméti Törvényszék – ahová az ügy került – a felperes (Szalay) keresetét első fokon elutasította, és nem csak azt mondta ki, hogy az alperes Radócz nem sértette meg őt, de, dokumentumokkal igazolta, kiszámolta, hogy Radócz állítása a 15 milliós károkozásról igaz. (Részlet az elsőfokú ítéletből: „…ugyanis a kár összege a becsatolt iratok alapján az ingatlan vételár különbözete a bérleti szerződésből eredő kiadások ezen összeghatárhoz közel állnak kerekítéssel.”).

De kezdjük a kezdetén, Radócz Zoltán azt mondja, van egy belvárosi telek Szolnok közepén, amit Várhegyi Attila, akkori fideszes polgármester – akit folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt 2002-ben felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság – 1995-ben eladott. Úgy adta el, hogy a vevő, a Profil Mérnöki Iroda Kft. ugyan magára vállalt egy sor hosszú távú kötelezettséget, de még aznap továbbadta a telket közel 10 millió forint nyereséggel az OTP-nek, vagyis a város egy nap alatt közel 10 millió forintot bukott. Az OTP szeretett volna a 70 ezres megyeszékhely központjában lévő 719 négyzetméteres ingatlanra ráépíteni egy bankfiókot, de az nem jött létre. Azt a 24.hu  2019. 03. 16-i cikkéből tudjuk, hogy az önkormányzat hamarosan módosította a környékre vonatkozó építési előírásokat. Csökkent a telek beépíthetőségének mértéke, és így már nem érte meg bankfiókot létesíteni. Éveken át húzódtak a tárgyalások a bank és a város új vezetése között. Kiderült, hogy az önkormányzat nem tudja, vagy nem akarja visszavásárolni a telket, jóllehet a közvetlen szomszédságban milliárdos uniós támogatással végül elkezdődött egy városközpont-beruházás. A hangzatos nevű „Agóra-Terminál a 21. század új fénye Szolnokon” címet viselő pályázat után az önkormányzat az ingatlant egyszerűen a környezethez alkalmazkodva parkosította és térkövezte. 

Azt ismét Radócz Zoltán elbeszélésből tudjuk, hogy 2015-ben véletlenül vette észre, hogy Szolnok város költségvetésében van egy tétel 30 millió forint  „kártérítési igény rendezése OTP telek” címén. Rákérdezett, hogy mi ez, és elmondták neki, sőt a jegyző le is írta, ez az a telek, amit Várhegyi még 1995-ben eladott, és most a jelenlegi tulajdonos OTP azt kérte vegye vissza a város a telket. 2015-ben az is kiderült, hogy a visszavételről 2013 augusztusa óta levelezett egymással a két fél, az OTP és a város, de utóbbi mindig arra hivatkozott, hogy nem volt fedezet a visszavásárlásra a költségvetésben.

A Szalay Ferenc fideszes polgármester vezette önkormányzat végül 2017 végén (több mint furcsa módon 2013. augusztus 13. napjára visszamenőlegesen) megállapodott a telek bérléséről úgy, hogy a polgármester Szalay senkit, se szakbizottságot, se a közgyűlést meg nem kérdezve döntött az ügyről, és írta alá egyedül a bérleti szerződést. A bank elérte, hogy a teljes mértékben sikertelen ingatlanvásárlásáért végül némi kárpótolást kapjon a várostól. A megoldás az lett, hogy hosszú távú (határozatlan idejű) bérleti szerződést kötöttek a területre. Vagyis a város nem visszavásárolta, hanem -– 2018. január 01. napjától a mai napig is -– bruttó 825.500,- Ft/év bérleti díjon visszabérli ezt a telket.

Radócz Zoltán azt mondja, amikor 2018 végén megkezdődtek a „rabszolga törvény” elleni tüntetések, Szolnokon is sok demonstrációt tartottak. 2019 márciusában a sajtószabadság kapcsán is volt egy, ahol elmondott egy beszédet, amit eljuttatott a sajtónak is. A tüntetésen arról beszélt, hogy Várhegyi Attila és Szalay Ferenc 15 millió forint kárt okozott a városnak. Várhegyi az eladással 10 milliót, Szalay 5 milliót azzal, hogy visszabéreli az eladott telket az OTP-től. Feltette azt a kérdést is, miért nem vette vissza a város a telket, miért bérli évi 650 ezer forint plusz áfa bérleti díjért azt a közterületet, ahol park van, szobor van? Radócz Zoltán meg is válaszolta önmaga kérdését, „ha csak nem azért megy fű alatt a bérlés, mert Szalay sunyi módon ezzel fedezi a korrupt Várhegyi ügyét”. Ezután Szalay Ferenctől egy felszólító levelet kapott, amiben a polgármester tiltakozott, hogy ne mossa őt össze Várhegyivel, mert ugyan ő is fideszes, de nem korrupt és sunyi. Szalay Ferenc az ügyben, személyiségi jogi pert indított Radócz Zoltán ellen. A pert azonban Szalay Ferenc elvesztette, és a kecskeméti bíróság első fokon nem csak azt mondta ki, hogy Radócz nem sértette meg Szalay Ferenc polgármestert, hanem azt is, hogy hogy a károkozás igaz, a bíróság ítéletének indokolásában rögzítette, hogy: „…ugyanis a kár összege a becsatolt iratok alapján az ingatlan vételár különbözete a bérleti szerződésből eredő kiadások ezen összeghatárhoz közel állnak kerekítéssel.”. 

Radócz Zoltán szerint – aki egyébként 1998-óta Szolnok Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője volt 2019. október 13. napjáig, amikor az ellene vélhetően ezért is revansként pert indító Szalay Ferenc mindössze 252 szavazattal lett Szolnok város polgármestere –, a történet valójában arra is rámutat, milyen módszerekkel dolgoznak a fideszesek. Az egyik fideszes korrupciót a következő fideszes polgármester fedezi, hiszen a szolnoki vagyonrendeletbe ütköző módon közgyűlési vagy bizottsági döntés nélkül, egyedül írta alá az OTP-vel a bérleti szerződést. Sem a képviselőket, sem a szolnoki közvéleményt nem tájékoztatta megfelelően az OTP visszaadási szándékáról. Az elsőfokú (nem jogerős) ítélet is rögzítette indokolásában, hogy „A bíróság felperes nem bizonyította, hogy bármikor is elhatárolta magát az ingatlan jogi sorsában bekövetkezett döntésektől, azaz nincs felperesi bizonyíték arra, hogy bármikor kinyilatkoztatta volna azt az álláspontját, mellyel elhatárolódik az ingatlan elidegenítésének tényétől.

A Várhegyi – Szalay ügyet egyébként több internetes portál is megírta, mert a szolnokiaknak is joguk van tudni, hogy mi történik Szolnokon.