Szószegők lettünk – gyávaságból

Vásárhelyi Mária 2019. október 10. 19:00 2019. okt. 10. 19:00

"Szószegők lettünk – gyávaságból, ...a nemzet érzi, mi odadobtuk becsületét....A gazemberek oldalára álltunk Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet." Ezeket a sorokat Teleki Pál miniszterelnök írta öngyilkossága előtt búcsúlevelében 1941 áprilisában Horthy Miklósnak, de akár Orbán Viktor is írhatná Áder Jánosnak ma, vagy fordítva.

Ha lenne lelkiismeretük, felelősségérzetük, ha még pislákolna bennük az emberség és a becsület szikrája. Mert az a kormány, amely még azt is megvétózza, hogy az EU legalább egy közleményt adjon ki a készülődő kurdok elleni népirtás ellen tiltakozva, a sokat szenvedett kurd nép védelmében, az szószegő, becstelen, gazember és hullarabló. Valójában egy genocidium mellett tör lándzsát. Az a kormány semmivel nem jobb a Teleki kormánynál, amely annak ellenére, hogy néhány hónappal korábban írta alá a magyar-jugoszláv örök barátsági szerződést, Hitler parancsára megtámadta Jugoszláviát, és ezzel visszavonhatatlanul belerángatta az országot Hitler oldalán a világháborúba.

De Teleki - minden bűnével együtt is - még tudta, mit jelent az adott szó, a becsület, és legfőképpen azt, hogy mibe sodorja az országot az, hogy a náci Németország oldalán szálltunk be a háborúba. Orbánék esetében azonban az Erdogani diktatúra iránti rokonszenvük, valamint saját üzleti érdekeik (Adnan Polat stb.) felülírják az emberség, a tisztesség és a becsület legalapvetőbb normáit. És természetesen a nemzet valódi érdekeit is! Képesek egyedüliként szembemenni az Európai Unió többi tagállamával, és megvétózni a kurd nép melletti szolidaritási nyilatkozat elfogadását, csakhogy a véreskezű diktátor és oligarchái kedvében járjanak. Ezzel nemhogy szó nélkül asszisztálnak a közelgő népirtáshoz, hanem támogatják is azt.

A történelem kísértetiesen ismétli önmagát. Ma megint úgy tekintenek ránk a nyugati világban, mint a legpocsékabb nemzetre. Pedig "csak" az ország vezetői pocsékabbak, erkölcstelenebbek és embertelenebbek a többinél.