Táblákkal ösztönzik vécéhasználatra az ukrán menekülteket Nagykőrösön

HírKlikk 2022. június 11. 10:12 2022. jún. 11. 10:12

Piktogramos táblákkal igyekeznek mosdóhasználatra ösztönözni azokat az ukrán menekülteket, akik az egyik nagykőrösi középiskola kollégiumában kaptak szállást, ám a dolgukat a wc helyett az intézmény füves udvarán végzik el. A többséggel semmi gond nem akadt, ám egy maroknyi csoport – honfitársaik és a városlakók életét is megkeserítve – a legalapvetőbb együttélési szabályokat sem tartotta be.

– Az iskola dolgozói jelezték, hogy a városba szállított menekült között érkeztek néhányan, akik képtelenek használni a mosdót, a dolgukat az udvaron végzik el, a városban többször agresszívan koldultak – mondta el a Blikknek László Ferenc helyi önkormányzati képviselő, aláhúzva, hogy az ukrán menekültek egyébként semmilyen problémát nem okoztak, a lakosság is befogadta őket.

Ám a renitensek miatt végül szalaggal kerítették le az iskolaudvar füves részét, és különleges piktogramokkal ellátott táblákat helyeztek ki, így próbálva megtiltani, hogy a tanulók által is használt területet vécéként kezeljék.

–  Az iskolai dolgozóknak nem feladatuk utánuk takarítani, vagy konfliktusba kerülni velük. A rendőrségnek sem volt oka közbeavatkozni, és az önkormányzatnak sincs eszköze. Lehet, hogy más városoknak is vannak hasonló, és nehezen orvosolható problémáik, a megoldásra pedig nincs kialakult gyakorlat – folytatta a városatya.

Információját az egyik üzlet munkatársa, Ildikó megerősítette, aki maga is többször látott a bejáratnál egy asszonyt, aki három gyerekét magával hozta, úgy kéregetett.

– Az ide érkezőkkel alapvetően semmi probléma nincsen, bár az igaz, hogy Ukrajnán belül néhányan más kultúrkörnyezetből érkeztek. Elmondásuk szerint ott nem volt se víz, se villany. Nekünk kellett nekik mindent megtanítani – mondta a lap érdeklődésére Rókáné Szekeres Gabriella, az iskolai kollégium vezetője.

– Mi ezt a munkát pluszként vállaltuk, nem volt könnyű, amennyit tudtunk, segítettünk nekik is. Valóban táblák kihelyezéséről döntöttünk, bár lassan talán okafogyottá válik, az érintett családok ugyanis éppen elhagyni készülnek az intézményt, más szállást keresnek – mondta a vezető.

Forrás: Blikk