Tagad a Nemzeti Választási Iroda

Nagy András 2019. május 27. 11:45 2019. máj. 27. 11:45

Tagadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szóvivője, hogy tőlük kerültek volna ki idő előtt a vasárnapi európai parlamenti választás eredményei a Magyar Nemzethez.

Mint ismert, a kormánypárti lap órákkal a hivatalos eredményközlés előtt lehozta az egyes pártokra leadott listás szavazati arányokat vasárnap este. Nem világos, hogyan jutott a Magyar Nemzet az információk birtokába, hiszem minden előzetes hivatalos kommunikáció arról szólt, hogy este 11 órakor, az utolsó olaszországi szavazóurnák lezárását követően kerül sor a magyarországi eredmények ismertetésére.

A Hírklikk ezzel kapcsolatban megkereste hétfőn a Pálffy Ilona vezette NVI-t, amelynek szóvivője kategorikusan cáfolta, hogy tőlük szivárogtak volna ki jóval idő előtt az eredmények a kormánypárti laphoz. Listár Dániel munkatársunkkal konkrétan azt közölte, hogy semmit nem tud mondani erről, nekik nincs információjuk arról, hogyan került idejekorán képbe a Magyar Nemzet, ezt tőlük kellene megkérdezni.

Márpedig máshonnan ezek az adatok nem kerülhettek ki a kormánypárti sajtóhoz, a szavazókörökből beérkező adatokat ugyanis kizárólag a központban dolgozó NVI-s alkalmazottak láthatták tegnap este 11-ig. Ennek ellenére a választási irodánál nyilván nem indul semmiféle belső vizsgálat a szivárgás feltárására.

További érdekesség, hogy a részvételi adatokról szóló hiányos közlésről a szóvivő azt mondta munkatársunknak, ezeket a szavazókörökből beérkező adatokat folyamatosan frissítették a honlapjukon. Ezzel szemben az ATV munkatársai az este folyamán többször is arról számoltak be, hogy a részvételi adatok az NVI honlapján nem elérhetők.

A Nemzeti Választási Iroda kommunikációja az információszivárgás esetében egyébként éppen ugyanaz, amit a szintén a kormánypárti médiumoknál tapasztalható rendszeres ügyészségi szivárogtatásoknál a Polt Péter vezette vádhatóság szokott mondani, vagyis nekik semmi közük ehhez, kérdezzék azokat, akik az információkat megkapták.