Tagadja a kínai vakcinák alacsony hatékonyságáról szóló sajtójelentéseket a kínai járványügyi központ

HírKlikk 2021. április 12. 09:13 2021. ápr. 12. 09:13

Félreértésnek nevezte a kínai járványügyi központ vasárnap a sajtójelentéseket, amelyek szerint a központ vezetője elismerte, hogy a kínai fejlesztésű vakcinák alacsony hatékonysággal védenek a koronavírussal szemben – jelentette a Global Times kínai lap.

Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője a lapnak adott interjúban elmondta: tudósok világszerte megbeszéléseket folytatnak az oltóanyagok hatásosságáról. Az egyes sajtóorgánumok és közösségi média felhasználók által szerinte félreértelmezett, szombati nyilatkozatában ő pusztán egy tudományos felvetést tett arra vonatkozóan, hogy a hatásosság javítása érdekében módosításokat alkalmazhatnak az oltási folyamatban, illetve felmerülhet a különböző vakcinák egymást követő beadása is, mint lehetőség.

„A világon elérhető összes oltóanyag esetenként magas, esetenként pedig alacsony arányban nyújt védelmet. A világ tudósainak fontolóra kell venniük azt a kérdést, hogy hogyan javítható a hatásosságuk" – fogalmazott Kao.

A kínai járványügyi központ vezetője szombaton egy, a délnyugat-kínai Csengtuban tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy hivatalosan fontolgatják a különböző technológiai gyártósorokon készült különböző védőoltások használatát az immunizációs folyamatban. Leszögezte: a cél az oltási folyamat minél jobbá tétele, ennek érdekében pedig számba veszik annak a lehetőségét is, hogy változtatnak az adagok számán és az adagok beadása között eltelt időn.

Kao a Global Times-nak adott interjúban hangsúlyozta: ha a vakcinafejlesztés hagyományos útját követik, nem állhatott volna rendelkezésre egy éven belül oltóanyag a koronavírussal szemben. „A tudósok világszerte alig néhány hónap leforgása alatt fejlesztettek ki védőoltásokat a Covid19 ellen, amire először fordult elő a világ történetében." Hozzátette: még számos tudományos kérdés vár a válaszra.

Kínában eddig négy hazai fejlesztésű vakcina kapott feltételes piaci engedélyt a kínai egészségügyi hatóságoktól. Az eddig közölt adatok alapján, mind a négy védőoltás megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megkövetelt, 50 százalék feletti hatásossági rátának.

Kína azt tűzte ki célul, hogy júniusig 560 millió ember – vagyis az ország lakosságának több mint egyharmada – kapja meg a koronavírus elleni védőoltást. A kínai egészségügyi hatóságok mindazonáltal vasárnap felszólították a helyi kormányzatokat, hogy függesszék fel a lakosság „kötelezően előírt" beoltását, miután egyes városokból erről szóló hírek érkeztek. Az egészségügyi hatóságok, bár biztatják az embereket a védőoltások felvételére, hangsúlyozták, hogy az emberek akaratát tiszteletben kell tartani. Szombatig Kína-szerte több mint 164 millió adag védőoltást adtak már be a lakosság körében.

Forrás: MTI