Tájkép csata előtt

Föld S. Péter 2020. március 17. 06:23 2020. márc. 17. 06:23

A neheze még hátravan, napokon belül új szakasz kezdődik, jönnek a csoportos megbetegedések. Ezt mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Fáradtnak és megviseltnek tűnt a miniszterelnök, még a kezén sem látszottak a tintától származó kékes-lilás foltok. Pedig, akár jól is jöhetne ki a Vezénylő Tábornok a vírus elleni ütközetből, hiszen az igazi terepe a háború. Ő a tökéletlen katona: háborúban megfelel, békében alkalmatlan.

Hanem hát most igazi ellenféllel áll szemben. A koronavírus ugyanis nem kitalált ellenség, itt nem az általa vizionált seregek ellen kell szájkaratézni. Mert azokat – kommunikációs kommandója segítségével – legyőzhette: földre kényszerítette az IMF-et, legyőzte az oligarchákat (kivéve azokat, akik az ő zsoldjában állnak), megfékezte a filozófusokat, a kockás inges tanárokat, a fekete ruhás nővéreket.

Csak hát a koronavírus nem ismeri a Magyarországon honos harci rendet. Ez a rohadék nem egy kitalált ellenség, ellene sem a mágia, sem a ráolvasás nem bevethető. Hiba az ősmagyar agysebészet, a magyar és a japán gyerekek fenekére álmodott piros pöttyök, a vírus más szabályok szerint játszik.

A kommunikációs trükközésnek vége, most már kormányozni kellene. Nem lesz könnyű, sőt, majdhogynem lehetetlen, mert az elmúlt tíz év nem erről szólt. A nagyon eredeti tőkefelhalmozásról szólt az elmúlt tíz év, vagyis, hogy Orbán Viktor és csókosai kormányzásnak kinevezett elfoglaltság címén, megszedték magukat.

Most meg jött ez a vírus, amely nem ismer irgalmat, és könyörtelenül véget vet a dalnak. A tízparancsolat ellene kevés, tizenegyedik pedig legföljebb Orbán képzeletében létezik. Milyen jól jönne, ha csak minden második lopott forint ment volna stadionra és valami csurrant, cseppent volna oda is, ahová kell. Lélegeztető gépre, orvosi, ápolói fizetésre, maszkra, kórházi vécépapírra.

Hétfőn a parlamentben látszott a rémület a kormányzati szemekben. Hogy most már kormányoznának a derék urak, csak hát nem tudják, hogyan kell. Lett volna rá tíz esztendő, plusz az ellenzékben töltött elmúlt nyolc év, amikor felkészülhettek volna arra, hogy mit kezdhetnek az országgal, ha majd ők kapják kézbe a kormányrudat. Mi lesz az egészségüggyel, az oktatással, a külföldi kapcsolatokkal?

„Az a legleverőbb hogy lehetett volna belőlük akár egy jó kezdőcsapat is
jó időben született újszülöttek”.

A vírus magasról tesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerére, hidegen hagyja, hogy itt kinek mi jár, milyen előjogai vannak. Ki vadászhat helikopterről, s ki az, akinek az jutott, hogy a letelepedési kötvények körül matatva szedje meg magát.

Ezt a vírust nem lehet migránsokkal vagy egy idős, magyar származású amerikai milliárdossal elijeszteni. Meg lehet próbálni beterelni a tranzitzónába, de nem fog sikerülni.

Orbán Viktorral most szembejött a valóság. Az, hogy megpróbálja maga felé hajlítani, ezen a terepen esélytelen. Ahol a koronavírus van otthon, nem érvényes a máshol sikeres mutatvány. Kormányozni kellene – nem izgatni az országot, hanem igazgatni.