Tállai: a nyugdíjasok az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak

HírKlikk 2020. augusztus 8. 10:56 2020. aug. 8. 10:56

A kormány nyugtatja a nyugdíjasokat, hogy a pénzüknél vannak, közben pedig az élelmiszerárak az egekbe emelkednek.

A nyugdíjasok az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, jövőre pedig megindul a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaállítása – jelentette ki Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Tállai elmondta, hogy múlt év végén mintegy 2,6 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek postáztak rezsiutalványt, ezt megelőzően 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban kaptak Erzsébet-utalványt az időskorúak. Ezzel évente 22-26 milliárd forinthoz, négy év alatt összesen százmilliárdhoz jutottak a nyugdíjasok.

A Népszava szerint, azonban az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a 2,6 milliós tömegből mintegy 2 millió ember az, aki kora okán nyugdíjas, azaz a reális szám sokkal szelídebb, valamint azt sem mondta el az államtitkár, hogy ezek egyszeri juttatások voltak, azaz nem épültek be a járandóságba, nagyjából évi egy nagybevásárlást fedeztek.

Az elmúlt három évben folyósított nyugdíjprémiumot az állam, a három év alatt összesen 120 milliárd forint értékben. Ezeket az extra juttatásokat a gazdaság jó teljesítményével indokolta az államtitkár, de hozzátette, hogy nyugdíjprémium a törvény szerint akkor jár, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Az idén viszont a koronavírus-járvány miatt, zsugorodni fog a magyar gazdaság, nagyjából három százalékkal.

A Népszava szerint, ez azt jelenti, hogy nem csak, hogy nem kapnak prémiumot a nyugdíjasok, de mivel a kormány a gazdasági növekedés csökkenését hajlandó figyelembe venni, de az infláció esetében makacsul ragaszkodik saját számaihoz, a nyugdíjakat nem a valós pénzromlás mértékének megfelelően emelik majd. Miközben a nyugdíjasokat különösképpen érintő élelmiszerárak elszabadultak – a különböző táplálékokért átlagosan több mint nyolc százalékkal kell többet fizetni.

Az államtitkár azonban megvigasztalta az idősebb korosztályt és beszámolt arról, hogy jövőre megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaállítását.

Forrás: Népszava