Tamás Pál: Merkelnek Magyarország csak egy kis kakaskodó ország

Millei Ilona 2021. szeptember 28. 17:32 2021. szept. 28. 17:32

Angela Merkel integrálta Európát, sikerült egy olyan német gazdaságot fölépítenie, amely egységes, létrehozott egy olyan Németországot, amely egy állam – véli Tamás Pál szociológus. Meghatározó tévedése az volt, hogy humánusan, emberiesen magára vállalt olyan bevándorló tömegeket, amelyeket nem tudott kifizetni, a németek jelentős része pedig nem akarta ilyen mértékben magára vállalni. Németországnak azonban van egy történelmi bűne, felelőssége, amiért fizetnie kell, és Németország magára veszi, hogy ezt fizeti is. De helyette mások nem fogják ezt kifizetni. S, hogy milyen lesz Németország Merkel után? Tamás Pál szerint biztos, hogy német nagykoalíció lesz, amit a nagy német ipar vállalni fog, mert ez az érdeke. És Németországnak ez az érdeke. A németek számára pedig csak Németország érdekes.

– Lesz a jövő történelemkönyvében Merkel-korszak?

– Merkel-fejezet biztos, hogy Merkel-korszak lesz-e, azt nem tudom.

– Összességében milyen volt az elmúlt 16 éve?

– Tulajdonképpen egy rendkívül kiegyensúlyozott asszony, aki igyekezett egyensúlyban tartani Németországot. Ez a legfontosabb.

– És mit hozott Európának?

– Sokban nem volt érdekes.

– Az ő számára csak Németország volt érdekes?

– Igen. Azt gondolom, hogy a németek számára csak Németország érdekes.

– Magyarország számára mit hozott Merkel 16 éve?

– Magyarország nem volt benne ebben a történetben. Legfeljebb annyira, hogy Merkel igyekezett lehetőleg nem összeveszni a kakaskodó Orbán-csapattal, de egyébként őt ez nem érdekelte.

– A történelem szempontjából mit jelentett mindez Európának és Magyarországnak?

– Európának ez semmit nem jelentett, mert Európában nem volt benne Magyarország ebben az értelemben, nekünk pedig annyit, hogy igyekezett nem pofozkodni. Csak ennyi.

– És ennek mi fizettük meg az árát?

– Nem, én azt gondolom, azzal, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak sok mindent kap. Nem hiszem, hogy Magyarország különösképpen megfizetne valamit az EU-ért.

– Nem az EU-ért, hanem azért, mert Merkel nem „veszekedett” vele, hiszen nem véletlen, hogy nem egy kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen…

– Igen, de igazán ezek egyike sem volt nagyon komoly. Németország igyekezett nem összeveszni ezekkel a kis kakaskodó országokkal. Ez a történet lényege. És mi csak kis kakaskodó ország voltunk, semmivel nem több, és nem kevesebb.

– Jó, csakhogy nem az ország száz százaléka volt a „kis kakaskodó”, hanem, mondjuk a fele. A másik fele meg csak megfizette az árát annak, hogy Merkel nem akart összeakaszkodni a „kis kakaskodókkal”…

– Azt gondolom, hogy nem fizette meg az árát, mert Magyarország nagyon sok mindent kapott Németországtól. Magyarország Németországtól függ. Egyszerűen nincs az a gazdasági ágazat, amiben Németország Magyarországnak ne lenne fontos. Magyarország egy függő kis ország a németek mellett. Ez az alaptörténet.

– A választások után, 2005- ben, az első, Merkel vezette nagykoalíciónak több, mint 80 százalékos többsége volt a Bundestagban. A két „nagy” pártnak ma éppen, hogy 50 százalékos lenne. Ez mire utal?

– Természetesen lefelé ment a dolog. Persze.

– Mert?

– Mert Németország nem tudta teljesen kifizetni a számlát. Akkor lett volna a dolog még szebb, ha Németország teljesen fizeti a számlákat, de azt ugye, nem tette.

– Milyen számlákat?

– Minden számlát, amivel nekünk kellett itt kezdeni valamit az olajtól a gépekig, a komputerekig. Magyarország mindenben Németországtól függ.

– Én ezt értem, csak azt nem, miért ment ennyire lefele 16 év alatt a népszerűség…

– Mert úgy látszik, Németországnak ki kellett fizetnie mégis csak sok mindent, amit nem akart. És a legfontosabb kérdés itt nem Magyarország, hanem természetesen a migránsok, a bevándorlók, a színesbőrűek. Ez súlyos, több milliós tömeg, és ezek miatt fizet Németország.

– Ez volt Merkel legnagyobb tévedése?

– Nem tudom, hogy tévedés-e, de a németek jelentős része bizonyára nem akarta ezt ilyen mértékben magára vállalni. Azt gondolom, az volt a meghatározó tévedése, hogy humánusan, emberiesen magára vállalt olyan bevándorló tömegeket, amelyeket nem tudott kifizetni. Milliókról, egyértelműen 4-5 millióról emberről van szó.

– Nem is tudta volna átvinni az akaratát, hogy az EU-ban elosszák a menekülteket…

– Hogy tehette volna? Ezt ő sem gondolta komolyan. Önkéntesen, dalolva az EU tagállamai pedig nem vállalták. Nem is vállalhatták el.

– Miért?

– Mert Németországnak van egy történelmi bűne, felelőssége. Ez világos. És ezért Németországnak fizetnie kell. Ez is világos. És Németország magára veszi, hogy ezt fizeti is. De helyette mások ezt nem fogják kifizetni.

– Mi volt Merkelnek a legjobb tette, mi az, amiben nagyon jó volt?

– Azt gondolom, hogy rengeteg mindenben volt nagyon jó. Először is: integrálta Európát, ez meghatározó. Másodszor: sikerült egy olyan német gazdaságot fölépítenie, amely egységes, és ami hihetetlen pluszt jelent. Harmadszor: tulajdonképpen létrehozott egy olyan Németországot, amely egy állam. Azt azért ne felejtsük el, hogy azért Németország kifizette a számlákat. Se mi nem fizettük ki, se mások. A portugálok éppúgy nem fizették ki, mint a magyarok. Föl sem merült.

– Lehet, hogy Magyarországon azért volt annyira felturbózva a migránsellenesség, mert akkor be kellett volna vallania a saját elkövetett bűnét a zsidókkal szemben?

– Én azt gondolom, hogy ezt azóta sem vallotta be Magyarország. Akkor sem vallotta be, azóta sem vallotta be. Ilyen értelemben nem volt változás. De tulajdonképpen Magyarországnak nem voltak olyan gazdasági erőforrásai, mint Németországnak, hogy azért mégis csak kifizették ezeket a ráfordításokat, költségeket, vállalásokat. Fel sem merült, hogy ilyenekre képes Magyarország.

– Nem is nettó befizető az EU-ban, hanem ő kap pénzt.

– Persze. Ilyen szegény rokonként. Ameddig szegény rokonként elfogadják, semmi baj nincs.

– Mit gondol, milyen lesz a Merkel utáni Németország?

– Biztos vagyok abban, hogy nagykoalíció lesz, amit a nagy német ipar is vállalni fog, mert érdeke.  Abban is biztos vagyok, hogy Németországnak szintén ez az érdeke.