Tanárhiány miatt két iskola is megszűnt Mészáros Lőrinc megyéjében

Márkus 2018. augusztus 28. 13:33 2018. aug. 28. 13:33

A Fejér megyei Mátyásdombon és Fülén sem kezdődik meg a tanítás idén szeptembertől. Az ok a krónikus pedagógushiány.

Egy helyi megbeszélésen augusztus 23-án született meg az a döntés, hogy a pedagógushiányra tekintettel Mátyásdombon a Lonkai Ármin Általános Iskolában nem kezdődik meg szeptemberben az oktatás. A diákokat a környékbeli intézmények fogadják be.

A szomszédos Kisláng polgármestere, Rumpler Tibor a Fejér Megyei Hírlapnak nyilatkozva elmondta, hogy az augusztus 23-ai döntés értelmében a mátyásdombi általános iskola nem szűnik meg, csak egy éven át ideiglenesen szüneteltetik. Ez azt jelenti, hogy ha ez idő alatt sikerül megfelelő számú és képesítésű tanítót, pedagógust szerezni, van esély az intézmény további működtetésére.

A kislángi intézményt a szülők keresték meg, miután hírt szereztek arról, hogy a nyár folyamán Mátyásdombon még jobban megfogyatkoztak a tanárok.

A gyermekek szállítását várhatóan egy helyi cég buszaival oldják meg úgy, hogy közel sem minden gyermek (a lap információi alapján 76) megy Mátyásdombról Kislángra. A szabad iskolaválasztás jogán például Enyingre is járhatnak.

Füle település általános iskolája hasonló sorsra jutott, „a törvényi feltételek hiánya miatt” Polgárdiban fogják kezdeni a következő nevelési évet a diákok. Mindenesetre az sokat elmond a zavaros állapotokról, hogy a fülei általános iskola honlapján augusztus 15-én még az augusztus 27-i tankönyvosztásra hívták fel a figyelmet, szó sem volt az intézmény működésének szüneteltetéséről.