Tanítás lesz, de nem kell iskolába menni

Föld S. Péter 2020. március 14. 05:49 2020. márc. 14. 05:49

Reggel még azt mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor, hogy egyelőre semmi szükség arra, hogy a koronavírus miatt tanítási szünetet rendeljenek el az iskolákban. Ez ugyanis a tanév végét jelentené, tette hozzá a miniszterelnök, és ebben az esetben a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni. Délután azonban már sejteni lehetett, hogy változott a helyzet: kiderült, hogy a Fidesz frakció is csatlakozott az ellenzéki pártok javaslatához és azt kérik a kormánytól, hogy rendeljen el tanítási szünetet az iskolákban. Tanítási szünet nem lesz, de az iskolákat csak az igazgatók látogathatják.

Este negyed 10-re hirdették meg Orbán Viktor rendkívüli bejelentését, és nem volt nehéz kitalálni, hogy az oktatással kapcsolatban mond valamit a miniszterelnök.

Orbán némi késéssel jelent meg a kamerák előtt, felgyűrt ingujjban, mintha egyenesen munkából érkezett volna a stúdióba. Gondoktól barázdált homloka is azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy egész nap megfeszített munka folyt, talán még gumicsizma is volt a lábán. Kár, hogy csak deréktól felfelé mutatták a miniszterelnököt – ez is megért volna egy misét.

Orbán nem tud szabadulni a katonai szókincstől: rovancsot csináltunk, mondta, majd tíz akciócsoport létrehozását jelentette be. Ezen iparkodtak hát egész nap az urak, látástól vakulásig, és ennek eredményeképpen közölte Orbán, hogy hétfőtől nem látogathatók az iskolák, tanítás azonban lesz. Mint az egyszeri lány, aki hozott is meg nem is ajándékot a királynak.

Este már nem fenyegette meg az anyagilag amúgy sem jól eleresztett pedagógusokat a fizetés nélküli szabadsággal, ellenben felvázolta egy szebb jövő képét, a digitális oktatás vízióját. Így fogják megoldani hétfőtől a tanítást, állítása szerint, ennek bevezetését amúgy is tervezték, de most, hogy helyzet van, előbbre hozták.

Mégiscsak jó valamire a koronavírus, felgyorsítja a technikai fejlődést.

Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk, hogy egy kommunikációs szomorújátékot mutatott be Orbán Viktor pénteken este a televízióban. Reggeli bejelentése, hogy ha nincs tanítás, fizetést sem kapnak a tanárok, óriási felháborodást keltett az országban. Még a Fidesz szimpatizánsai sem lelkesedtek az ötletért, ezért kellett a kármentés, amilyen gyorsan csak lehet. Osztottak és szoroztak a derék urak egész nap, hogyan lehetne a szorult helyzetből a legkisebb veszteséggel kijönni, s végül arra jutottak, hogy engednek is, meg nem is.

Hogy mindez működik-e a gyakorlatban, hamarosan megtudjuk. Ami már most biztos: Orbán Viktor felgyűrt ingujja, gondoktól barázdált homloka mérföldkő lesz a magyar oktatás történetében.