A tankokért cserébe szemet hunynak a németek?

HírKlikk 2020. augusztus 3. 19:03 2020. aug. 3. 19:03

A Magyar Honvédség által megvásárolt német Leopard2 páncélosokhoz és magyar legénységükhöz a Kárpátia szélsőjobb hard rock együttes írt az erőszakot dicsőítő dalt. A Kárpátia az egyik legnépszerűbb szélsőjobboldali rock együttes Magyarországon, számai a tekintélyelvű-antiszemita Horthy-kort és a magyar katonák Hitler oldalán a Szovjetunióban vívott harcait dicsőítik, és Nyugat-Ukrajnától a horvát tengerpartig terjedő, etnikailag tiszta Nagy-Magyarországot követelnek. A „Páncélos induló” ellen a magyar védelmi minisztériumnak nincs kifogása, az a „hazaszeretetről és a katonák iránti tiszteletről szól”. De a németek sem tiltakoznak.

Minderről a Der Spiegel cikke ír, amikor beszámol arról, hogy Németország 50 Leopard2 páncélost szállít Magyarországnak, ami fontos lépés Orbán Viktor militarizálási folyamatában. Német fegyvergyártó cégek csak tavaly rekord értékben, 18 milliárd euróért szállítottak fegyvereket és katonai felszereléseket Magyarországra, és ezzel a német fegyverek egyik legfontosabb piaca, Németország pedig a legfontosabb partner Orbán Viktor fegyverkezési programjában. „A magyar miniszterelnök ezzel mintegy mellékesen talán megvásárol bizonyos német hallgatást is a magyarországi antidemokratikus átalakítással kapcsolatban” – véli Keno Verseck, a Spiegel német hetilap tudósítója. 

A gördülő német tankokhoz és magyar legénységükhöz a kísérő zenét a Kárpátia elnevezésű ismert magyar szélsőjobboldali hard rock együttes írta, és a dal az erőszakot dicsőíti – mutat rá a Der Spiegel cikke, ami szerint ez nem véletlen: a Kárpátia az egyik legnépszerűbb szélsőjobboldali rock együttes Magyarországon. Számai a tekintélyelvű-antiszemita Horthy-kort és a magyar katonák Hitler oldalán a Szovjetunióban vívott harcait dicsőítik, és Nyugat-Ukrajnától a horvát tengerpartig terjedő, etnikailag tiszta Nagy-Magyarországot követelnek. Az együttes korábban a szélsőjobboldali Jobbikhoz tartozott, de annak mérséklődésével Orbán Fidesz pártjához került közel. Petrás János frontembert 2013-ban állami díjjal tüntették ki Magyarországon, miközben egyébként Romániában 2018-ban nacionalista uszítás miatt, jogerősen pénzbírságra ítélték. 

A Páncélos induló című számot a Kárpátia a tatai 11. páncélos zászlóalj kérésére szerezte, ahová nemrég érkeztek meg az első Leopárd 2 tankok, és a hétvégén tette közzé Facebook-oldalán, olyan fényképekkel, amelyek az együttes tagjait az új páncélosokkal ábrázolják. A cikk a szám szövegének legdurvábbnak értékelt részeiből is idézett. 

A német védelmi minisztérium szóvivője a Der Spiegel kérdésére azt válaszolta, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter, aki a minap Magyarországra látogatott, nem tudott a Kárpátia számáról. Ennél többet azonban a szóvivő nem kívánt mondani, és ezt azzal indokolta, hogy a német minisztérium nem foglal állást a magyar hadsereg belügyeivel kapcsolatban. 

A Kárpátia száma a tudósító szerint jól illeszkedik Magyarország fokozódó militarizálásához, amely a közélet egyre szélesebb részére kiterjed. Ennek tünetei között felsorolta, hogy a védelmi minisztérium 2016 óta minden évben újabb rekord-költségvetéssel rendelkezik, jövőre például 0 a járvány ellenére – 26 százalékkal lesz magasabb az ideinél. Növelik a hivatásos katonák és a tartalékosok létszámát. Egyre több iskolában elérhető – egyelőre fakultatív alapon – a „hazafias honvédelmi nevelés”. Mintegy 80 ezer önkéntes szolgál polgárőrségekben és segédrendőrként, a határok mentén az illegális migránsok keresésében működnek közre. 

A katonai hős-dicsőítést a kormány erősen támogatja: minden januárban korhű egyenruhákba öltözött katonák vonulnak végig Magyarországon a „hősies doni hadjáratot” ünnepelve, és a kormányzó párt támogatja a Budapest ostromára emlékező, szélsőjobboldali „Kitörés” túrát is. 

A járvány kitörése óta jelentősen megnőtt a rendőrség és a fegyveres katonák jelenléte az utcákon, Orbán retorikája pedig egyre inkább militarista. A szélsőjobbos együttes támogatása ellen a kormánynak aligha lehet kifogása, sőt: ez a zene a fiatalok körében rendkívül népszerű, és szavazókat mozgósíthat Orbán számára azok között is, akiket a Fidesz egyébként a sok korrupciós ügy miatt inkább taszít.    

A „Páncélos induló” ellen a magyar védelmi minisztériumnak mindenesetre nincs kifogása. „Hazaszeretetről és a katonák iránti tiszteletről szól. Örülünk, hogy olyan alkotás született, amely a lehető legszélesebb körben népszerűsíti a katonai hivatást” – írta a minisztérium a Der Spiegel kérdésére, hozzátéve, hogy a Kárpátia díjtalanul komponálta az indulót. 

Forrás: Hírklikk