Tarol a nemzetközi fesztiválokon a magyar zenekar videóklipje

HírKlikk 2023. november 29. 20:24 2023. nov. 29. 20:24

Példa nélküli magyar siker a nemzetközi filmfesztiválokon. A hazai Garda együttes Breathe Again (Lélegezz!) című bemutatkozó videóklipje már öt nemzetközi filmfesztiválon nyert a kategóriájában, továbbá két fesztiválon pedig elhozta a különdíjat.

Ahogy korábban a Hírklikk is beszámolt róla, október elején lépett a közönség elé a magyar zenekar a sajátságos képi világot és filmes eszközöket felvonultató klippel, amelyet az ukrajnai háború borzalmai inspiráltak. 

A kisfilmben egy anyuka küzdelmét, lelki összeomlását látjuk, aki a háború borzalmai elől menekült kislányával egy pincébe. Az édesanya mindaddig küzd, amíg egy hatalmas robbanás félbe nem szakítja a történetüket…

A videóklip - amelynek producere Wirth Zoltán, rendezője Klacsán Gábor volt - eddig hét díjat nyert:

a nemzetközi New York-i Filmfesztiválon a Diamond Globe-díjat, az indiai Rohip International Filmfesztiválon a legjobb zenei videó díját, illetve elismerést kapott az Athvikvaruni és a Thilsri Nemzetközi Filmfesztiválon, a 4th Dimension Independent Film Fesztiválon, valamint a Europe Music Video Awards-on és a Rome Music Video Awards-on is.


Ezenfelül döntőbe jutott a prágai filmfesztiválon, sőt, Balin is a fődíj várományosa.. Magyar zenei videóklip ilyen sok díjat még nem söpört be nemzetközi filmfesztiválokon.

– Amikor a videóklip gondolata és képi világa megfogalmazódott bennem, akkor az orosz-ukrán háború inspirált, de nem a hírekben látható rombolást akartuk megjeleníteni, hanem, hogy a pusztítás során mit élnek át a családok

– mondta Wirth Zoltán, a kisfilm producere és a zenekar dobosa.

A rendezővel, Klacsán Gáborral már számos alkalommal dolgozott együtt, a klip előtt a Radics Béla gitárművész életét feldolgozó filmet készítették el.

A klipben feltűnik még Alapi István, az EDDA Művek gitárosa, az anyát Garda Zsuzsa énekes alakítja, míg a kislányt Wirth Zoltán lánya, így a dobosnak különösen fájdalmas volt átélni a megrázó jelenetet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom