Távozik Szlovákia magyar rendőrfőkapitánya, ha Fico átveszi a hatalmat

HírKlikk 2023. október 4. 12:15 2023. okt. 4. 12:15

Ha Robert Fico átveszi a hatalmat, Hamran István távozik a rendőrség éléről, nem fogja megvárni, hogy menesszék – így reagált Szlovákia magyar rendőrfőkapitánya Robert Fico szavaira, aki már a választások másnapján közölte, hogy a főrendőrt és a speciális ügyészt azonnal leváltja.

„Ha Fico jön, én megyek” – mondta egy alkalommal Hamran István, aki így nem töltené ki négy éves megbízatását. Egyelőre azonban megvárja a koalíciós tárgyalások eredményét. Ha a Smer alakít kormányt, akkor távozik, úgy fogalmazott, nem kompatibilis a párttal – írja a pozsonyi székhelyű Napunk.

„Mentális világaink annyira eltérnek egymástól, hogy egyszerűen nem lehet őket összekapcsolni” – ismételte meg Hamran. Korábban már beszélt arról, hogy nem tudja elképzelni magát a „mi embereink” rendszerében, amelyet a Smer hozott létre, és amelyben a rendőrséget túszul ejtették.

Fico vasárnap nem csak Hamranról beszélt. Már a választások előtt leváltotta volna Daniel Lipšicet a speciális ügyészség éléről. Utóbbi jelezte, önszántából nem távozik a posztról. Ez pedig azt jelenti, hogy a Smernek törvényt kell módosítania, ha valóban meneszteni akarja Lipšicet. A speciális ügyészt hét évre választja meg a parlament, Lipšic 2021 februárjában lépett hivatalba.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom