Telegram-alapító: a Kreml nyomása miatt menekültem el Oroszországból

HírKlikk 2024. április 18. 06:30 2024. ápr. 18. 06:30

Pavel Durov 2013-ban hagyta el Oroszországot, miután a Kreml azt akarta, hogy megossza velük az ukrán demokráciapárti tüntetők személyes adatait. Durov Tucker Carlson amerikai jobboldali újságírónak nyilatkozott.

„Inkább szabad vagyok, mint hogy bárki parancsoljon nekem" – mondta a Telegram alapítója az interjúban.

A kérdező, Tucker Carlson ismert riporter, Donald Trump szoros szövetségese, és hét éven át vezetett műsort a jobboldali amerikai Fox News csatornán. Carlsontól nem állnak távol a szélsőjobboldali, populista nézetek. Az újságíró legutóbb akkor került fókuszba, amikor februárban interjút készített Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

A Durovval készített beszélgetésben (amelyet Carlson a saját YouTube-csatornáján osztott meg) a Telegram alapítója elmondja, hogy jelenleg Dubajban él. 2017-ben költözött oda, vele együtt pedig a Telegram is, amely a világ egyik legdinamikusabban növekvő üzenetküldő alkalmazása – írja az Euronews

Durov azt mondta, hogy amikor 2011-2012 fordulóján tömegek tiltakoztak az oroszországi parlamenti választások vélt elcsalása ellen, akkor még a VKontakte nevű közösség oldal társalapítójaként megtagadta azokat a kéréseket, amelyek arra irányultak, hogy távolítsa el a hálózatról az ellenzéki közösségeket. A VKontakte Oroszországban gyakorlatilag a Facebook szerepét töltötte be.  

2013-ban került Durov végleg döntéshelyzetbe, amikor az ukrajnai Euromajdan-tüntetések alatt az orosz hatóságok „két, nem túl optimális választási lehetőséget” hagytak számára: teljesíteni a követeléseiket vagy lemondani a VKontakte vezérigazgatói posztjáról, és elmenekülni Oroszországból. Ez utóbbit választotta. 

Miután Durov elmenekült, a VKontakte Kreml-közeli oligarchák kezébe került, jelenleg Putyin egyik bizalmasának a fia vezeti. 

Durov 2013 és 2017 között több országban is élt Európában, végül Dubajba költözött. Az interjúban cáfolta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az orosz nyelvű országokban rendkívül befolyásos Telegramot az orosz állam ellenőrizné, és azt sugallta, hogy nyugati versenytársai terjesztik a hasonló híreszteléseket, akiket aggaszt az oldal népszerűségének növekedése. 

Azt is állította, hogy az FBI megkísérelte titokban beszervezni a Telegram egyik fejlesztőjét legutóbbi USA-beli látogatása során, hogy kémkedhessen a felhasználók után, és mindez megerősítette őt abban, hogy ne helyezze át székhelyét San Franciscóba. 

Durov előrejelzése szerint a 900 millió aktív felhasználóval rendelkező Telegram egy éven belül átlépi az 1 milliárd aktív havi felhasználót. Az alkalmazás, amely biztonságos kommunikációs eszközként hirdeti magát, nem használ végpontok közötti titkosítást. Összehasonlításképpen: a Facebookot és WhatsAppot birtokló Metának jelenleg több mint kétmilliárd felhasználója van világszerte. 

Durov vagyonát jelenleg 15 és félmilliárd dollárra becsüli a Forbes. 

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát 2022-ben, a Telegram vált a háborúval kapcsolatos legfontosabb forrássá mindkét oldal számára.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom