Teljhatalmat kapott Orbán bizalmi embere a bírósági végrehajtói pályázatok elbírálásában

HírKlikk 2022. január 15. 15:50 2022. jan. 15. 15:50

A tegnap esti Magyar Közlönyben jelent meg a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökének, Bíró Marcellnek a rendelete arról, hogy a jövőben miként kell elbírálni a végrehajtói álláspályázatokat. Az Orbán Viktor bizalmi emberének számító Bíró Marcell hatósági elnök még erősebb jogosítványokat kap a jövőben a végrehajtók kiválasztásakor. Bíró Marcellt a miniszterelnök október 1-jén nevezte ki.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára december 7-én mondott le, mert az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökétől (Schadl György) hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forint kenőpénzt kapott. A Völner-ügy egyik folyományaként december közepén megszavazta az Országgyűlés a folyamatban lévő bírósági végrehajtói pályázatok érvénytelenítését – írta meg a 444.

Az új elnök, Bíró Marcell rendeletéből a legfontosabb részeket pontokba szedve mutatjuk be. 

  • A pályázatot továbbra is az MBVK-hoz kell benyújtani, de például mellékelni kell egy vagyonnyilatkozatot.

  • A pályázatokat háromtagú bizottság értékeli. Az értékelő bizottságba az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az SZTFH elnöke és az MBVK elnöksége delegál egy-egy tagot, valamint egy-egy póttagot. Az értékelő bizottság elnöke az SZTFH elnöke által delegált tag vagy póttag (eddig a bírósági hivatal nem képviseltette magát).

  • A kinevezési javaslatnak tartalmaznia kell a három legmagasabb pontszámot kapott pályázó személyes meghallgatásának eredményét bemutató részletes
    szöveges értékelést, személyenként (eddig öt jelölt volt).

  • Az SZTFH elnöke az önálló bírósági végrehajtói állást a kinevezési javaslatban szereplő három legmagasabb pontszámot kapott pályázó egyikének kinevezésével töltheti be.

  • Az adott álláshely tekintetében a pályázati kiírást az SZTFH elnöke eredménytelennek nyilvánítja, ha arra a megállapításra jut, hogy egyik jelölt sem alkalmas az álláshely betöltésére.