Tényleg a sor végére kerül, aki visszautasítja a kínai vakcinát

NVZS 2021. február 22. 15:52 2021. feb. 22. 15:52

„Aki nem tud jönni, azt a listában rögzítjük és sajnos a sor végére kerül. A korábbi tapasztalatok alapján nem tudjuk, hogy mikor kapunk megint olyan listát, amin szerepel a neve és értesíthető” – írta egy háziorvos a páciensének. Egy másik pedig szóban közölte ugyanezt, hozzátéve: ezzel az érintett hónapokra oltási parkolópályára kerülhet. Kipukkant tehát a ködösítő orbáni kommunikációs lufi: a magyar nem választhat, megbosszulják azon, aki nem hajlandó az egészsége (élete?) kockáztatásával bármilyen vakcinát beadatni magának.

Hogy a szinte közmondássá vált szófordulattal éljünk: elfogtunk egy levelet, amit egy háziorvos írt a páciensének. 

„Kedves Páciensünk!

Megkaptuk Kormányhivataltól azt az oltási listát, melyen az Ön neve is szerepel, így a héten tudjuk oltani a Sinopharm oltóanyaggal. Az oltóanyag még nem érkezett meg a rendelőbe, ezért nem tudjuk, hogy melyik napon kerül sor az oltás beadására.

Kérem, legkésőbb kedd éjfélig ( 02.23) jelezzen vissza, hogy a héten meg tudja-e oldani, hogy rövid határidővel, de előre megbeszélt időpontban megjelenjen az oltásra.

Kérem, hogy aki az elmúlt fél évben átesett a Covid fertőzésen, vagy az elmúlt egy hónapban volt lázas betegsége, vagy összességében rossz jelenleg az általános állapota, az ezeket is írja meg részemre. Ha a fentiek nem fordultak elő, akkor kérem, hogy a válaszban csak a teljes neve és egy igen, vagy nem szerepeljen.

Aki nem tud jönni, azt a listában rögzítjük és sajnos a sor végére kerül. A korábbi tapasztalatok alapján nem tudjuk, hogy mikor kapunk megint olyan listát, amin szerepel a neve és értesíthető.”  (A szerk. megj.: Az orvos nevét nem írjuk ki, hiszen nem az ő sara hogy ilyen levélnek meg kell születnie 2021 február második felében Magyarországon.) 

Hónapokig beoltatlan maradhat, aki nemet mond  

E sorok írójának az egyik ismerőse arról számolt be, hogy háziorvosa telefonon hívta: jöhet ezen a héten Sinopharm-oltásra, ha azonban nem fogadja el, akkor hónapokig nem juthat majd vakcinához. Azt is közölte, hogy a beoltandók listáját úgy kapják meg, hogy minden névhez hozzá van rendelve a neki szánt oltóanyag típusa. Igaz, a háziorvos ezen belül „variálhat”, amihez azonban az kell, hogy akarjon, és sikerüljön is neki, lebeszélni/rábeszélni egyikről/másikra a pácienseit. Amúgy megerősítette, hogy a héten csak Sinopharmát kaptak a praxisok.

A kormány ellentmondó nyilatkozatai

A levél és a háziorvostól származó információ választ ad arra a kormányzati kommunikációban – feltehetően szándékosan – elmosott kérdésre, vajon hátrányos helyzetbe kerül-e az, aki nem fogadja el a számára felajánlott vakcinát. Nem csak a miniszterelnök emberei (például Müller Cecília), de maga Orbán Viktor is egymásnak, magának ellentmondóan nyilvánul meg immár hónapok óta a kérdésben. Alább példaként két orbáni idézet.

2020. október 30. (miniszterelnök.hu)

„Könnyen lehetséges, hogy elő tudjuk idézni azt az állapotot, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem kettő vagy három fajta vakcina is lesz Magyarországon, és ki miben bízik, tud választani abból, hogyha be akarja magát oltatni, akkor melyiket kérje.”

Orbán Viktor, 2021. február 6. (Euronews), 

„Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk.”

U.I.: Erre mondta Pusztai Erzsébet, hogy „Miféle kormány az ilyen? Embertelen! Agresszív és bántalmazó. Ahogy a jogállási törvénnyel is – megerőszakol!”