Terjed a kór, de idehaza (egyelőre) nincs ok pánikra

HírKlikk 2020. január 25. 07:59 2020. jan. 25. 07:59

Habár – némi túlzással – az egész világ bepánikolt a legújabb, Kínában és onnan globálisan terjedő, egyre több halálos áldozatot követelő, tüdőgyulladással járó úgynevezett koronavírus-járvány miatt, némileg csillapítóan hathat, hogy arányaiban alacsonyabb halálos áldozatainak száma, mint a korábbi madárinfluenzáé (SARS) és a közel-keleti légúti koronavírusé (MERS). Ezzel együtt is már közelíti a százat a halálos áldozatok száma Kínában, és egyre több megbetegedésről és gyanús esetről érkeznek hírek. Immár nem csak Ázsiában, de Európában és Észak-Amerikában is terjedni látszik a kór. Kínában drákói intézkedéseket hoztak, miközben az Egészségügyi Világszervezet egyelőre még „csak” visszafogott megelőző intézkedéseket javasol. Magyar megbetegedésről nincs hír.

Miközben a most terjedő koronavírusról egyelőre sokat nem tudni, abból lehet egyelőre kiindulni, hogy a 846 megerősített eset három százalékában követelt (eddig legalábbis) halálos áldozatot. Ez ugyan meghaladja a normális influenza-járványokban rögzített 1,6-2,6 százalékos halálozási arányt, de jócskán alatta marad a pár éve óriási világpánikot okozott SARS-, illetve a későbbi MERS -járványétól (10, illetve 34 százalék) – jelentette a CNN.

Ezzel együtt, természetesen érthető, hogy az egész világ tart a fejleményektől. Annak ellenére is, hogy tanulva a kétezres évek elején kitört madárinfluenza, majd az azt követő ilyen jellegű járványok tapasztalataiból, ma már sokkal többet tudunk és vagyunk képesek tenni a járvány idején, s annak még gyorsabb terjedése ellen.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légi úton, valamint szájon át fertőzhet.

Kína a gócpont

És ez igaz a „halandó” emberekre is: e sorok írója a madárinfluenza kitörése kezdetén tett látogatást Kínában, ahol már lehetett tudni a járványról, de maszkos emberek csak elvétve akadtak, s az Európába tartó repülőgépre felengedték az erősen köhögő fiatalembert, habár mindenki igyekezett minél távolabb kerülni tőle. Ma pedig? Mai hír: a Kínába utazók számára azt javasolják, hogy vigyenek magukkal orvosi maszkokat, mert az ázsiai országban kifogyóban vannak a készletek.

E sorok írásakor legalább tíz kínai nagyvárosba se ki, se be. Minimum harmincmillió embert érintő utazási tilalmat vezettek be a hatóságok a közép-kínai Hubei tartományban, lezárták a repülőtereket, amit pedig nem, ott kötelezővé tették a kiutazók egészségügyi szűrését, a lázas utazóknál további vizsgálatot végezve.

A kínai hatóságok számos más szigorú intézkedést is bevezettek: sorra érkeznek a hírek a lezárásokról, amelyek a Kínai Faltól kezdve a helyi McDonald’s éttermeken át, a Tiltott Városig számos idegenforgalmi látványosságot és embertömegeket vonzó egyéb helyeket érintenek. Pekingben és Sanghajban a közegészségügyi riadó legmagasabb fokozatát rendelték el.

A gócpontnak tartott 11 milliós várost, Wuhant elzárták, a helyi tömegközlekedést leállították. Döbbenetes jelenetekről érkeznek képek, filmek a városból, ahol egyébként a hatóságok egy speciális, csakis e betegségre szakosodó kórház építésébe fogtak – az építkezés gőzerővel halad, az egészségügyi intézmény február 3-án nyit majd.

Terjed a kór, jönnek az intézkedések

A legfrissebb összesítés szerint, a legkevesebb 26, Kína szárazföldi határain kívül észlelt esetről lehet tudni: Thaiföldön (5), Szingapúrban (3), Tauwanon (3), Hong-Kongban (2), Makaón (2), Malajziában (3) Japánban (2), Vietnámban (2), Dél-Koreában (2), az Egyesült Államokban (2).  Az áldozatok jellemzően a közelmúltban jártak Kínában, azon belül is Wuhanban és környékén. Európában is vannak már gyanús esetek, Skóciából és Franciaországból jelentették ezeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt.

Magyarok nem érintettek – egyelőre legalábbis

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak – jelentette a  Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), amely fokozottan figyelemmel kíséri a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszi a szükséges intézkedéseket. A nemzetközi tapasztalatok alapján, a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt közölte, hogy nincs magyar érintettje a koronavírusnak. Elmondta ugyanakkor, hogy a nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.